Kulttuuri

Naisen elämää

Maailmanmenoa fundeeratessaan Helmi (Irja Tiikkainen) ja Marjatta (Tuula Walden) pyöräyttävät samalla sämpyläsatsin.
Maailmanmenoa fundeeratessaan Helmi (Irja Tiikkainen) ja Marjatta (Tuula Walden) pyöräyttävät samalla sämpyläsatsin.

• Pirkko Jaakola: Helmi ja Marjatta – pippurinen kammarikomedia, dramatisointi ja ohjaus Mikko Rantanen, 28.9. Käsityö- ja kulttuurikammari Selma&Nilsissä.

”Kyllä miehinen sulo on sentään totta vie parhaimmillaan, kun mies nostaa jalkansa korkeassa kaaressa vastaremontoidun kevätpyöränsä tangon yli. (…) Tämmöisestä (…) jalannostokaaresta saisivat kernaasti ottaa oppia kaikki baletin poikulit ja undergroundin munalinjaliigalaiset.”

Loimaalainen Pirkko Jaakola (s. 1940) tunnetaan paitsi nasevista pakinoistaan – muun muassa Anna-lehdessä – myös kuunnelmistaan, tv-käsikirjoituksistaan, näytelmistään sekä lauluistaan. Puukansan tarinoita (2003) sisältää kaikkiaan 88 pakinaa, joista kymmenkunta on valikoitunut Mikko Rantasen dramatisoiman ja ohjaaman Helmi ja Marjatta -esityksen aineksiksi.

Jaakolan pakinoissa naisen arkinen elämä limittyy humoristisesti maailmanmenon – muun muassa, naamabodauksen, sienestämisen, Pirkko Liinamaan suosion, täysautomaattipesukoneen sekä tietysti miesten – filosofiseen fundeeraamiseen. Tarinoiden naiset ovat nokkelia, tahtovia, höppäniä, käytännöllisiä, (itse)ironisia, eroottisiakin – Naisia isolla N:llä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lausunnallista
osaamista

Esityksen nimi ja sen keskushenkilöt Helmi ja Marjatta juontuvat Loimaalaista taikauskoo -pakinasta, joka on poikkeuksellisesti kirjoitettu dialogimuotoon. Pääasiassa esitys kuitenkin rakentuu kahden naisen monologeille, joita välillä puhutaan myös dialogimaisesti ristiin.

Helmiä ja Marjattaa esittävät näiden ”iättömät” ikätoverit Irja Tiikkainen ja Tuula Walden, joilla kummallakin on vankka lausuntataiteen kokemus. Se näkyy ammattimaisena ja vivahteikkaana äänenkäyttönä sekä Jaakolan tekstien monisävyisenä tulkintana. Rytminvaihdokset ja siirtymät tunnelmasta toiseen sujuvat tarkasti.

Ennen ensi-iltaa pelkästään kahdelle lehdistön edustajalle järjestetty esitystilanne aiheuttaa esiintyjissä selvästi jännitystä. Kaikkein varmaotteisimmin toimivat kuitenkin juuri ne kohtaukset, joissa Tiikkainen ja Walden ovat tutuimmalla maaperällä lausujina.

Teatterillisuutta esitykseen tuovat erilaiset tarinoiden maailmoihin kutoutuvat arkiset askareet – kuten huonekasvin tarmokas suihkuttelu, villasukan kutominen, pyörän soittokellon rimpauttelu, kasvonaamion levittäminen ja taikinan vaivaaminen – jotka luontevasti rytmittävät lausuntaa.

Lisää
avautumista

Esitys on tehty intiimiin kahvilatilaan, mutta se on tilattavissa myös kiertue-esitykseksi. Mielestäni esitys käpertyy turhan paljon esiintyjien kehoon ja ääneen sekä esitykseen suoranaisesti liittyvään tarpeistoon. Jäin kaipaamaan ilmaisun levittäytymistä konkreettiseen esitystilaan.

Tämä olisi voinut tapahtua esimerkiksi yksinkertaisesti huomioimalla tilassa olevat kaihtimin peitetyt ikkunat, pianon, runsaasti suihkutetusta kasvista lattian poikki valuneen veden tai tilaan ripustetut nukketeatteriaiheiset näyttelykuvat.

Lisäksi jäin kaipaamaan avautumista yleisön suuntaan – suoraa puhuttelua ja katsekontaktin ottamista –, mikä olisi tuonut esitykseen lisää luontevuutta, sen sijaan, että esiintyjät suuntaavat katseensa takaseinään ja näin ikään kuin vetäytyvät omaan maailmaansa.

Joka tapauksessa on helppo kuvitella, että ”keski-ikäiset ja tuon keski-iän kriisin sivuuttaneet ei-enää-minkään-ikäiset naiset, jotka pitävät kulttuurielämykset hengissä”, ja mikseivät ”ukotkin, jotka yleensä jäävät kotiin” viihtyvät energisen esityksen parissa. Itseäni – joka vasta alan liippailla keski-ikää – Helmin ja Marjatan lämminhenkinen huumori ainakin hymyilytti halki esityksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy