Kulttuuri

Elokuvapanostukset palasivat Turkuun nelinkertaisena

Turku on tarjonnut viime vuosina yhä enemmän kuvauspaikkoja elokuville. Vares-elokuvaa Pahan suudelmaa kuvattiin muun muassa Paattisilla.
Turku on tarjonnut viime vuosina yhä enemmän kuvauspaikkoja elokuville. Vares-elokuvaa Pahan suudelmaa kuvattiin muun muassa Paattisilla.

Vareksen vuosi 2010 jätti Turkuun yhteensä noin pari miljoonaa euroa elokuvatuloja, ja tavoitteena on pitää luku tulevaisuudessakin samalla tasolla. Potti on pieni suhteessa vaikkapa telakkateollisuudessa tai kulttuuripääkaupunkivuodessa liikkuviin summiin, mutta Länsi-Suomen elokuvakomission Teija Raninen korostaa kerrannaisvaikutuksia, muun muassa Turun imagolle.

– Resursseihin nähden kaksi miljoonaa on aika hyvä tulos.

Kahden miljoonan euron vuonna Turun kaupunki tuki elokuvatuotantoja yhteensä 240 000 eurolla, josta 200 000 oli erikoistukea Vareksille. Tänä vuonna elokuvakomission kokonaisbudjetti on 80 000 euroa.

Komissio uskoo myös elokuvamatkailuun.

– Meillä on tällä hetkellä alustavasti tiedossa kaksi kotimaista tuotantoa ja neuvottelussa on myös yksi iso kansainvälinen tuotanto, Raninen kertoo turismisuunnitelmista.

Erikoisemmista päästä tuoteideoita ovat vaikkapa Vares-kondomit tai -särkylääkkeet tai geokätköily murhapaikoilla.

Elokuvatuotannot ovat myös työllistäneet paikallisia tekijöitä. Elokuvakomission toisen jäsenen, Turun taideakatemiassa yliopettajana toimivan Risto Hyppösen mukaan kyseessä on suuri asia koulusta valmistuneille. Vielä viisi, kuusi vuotta sitten työharjoittelupaikkojakin piti hakea Helsingistä, mutta nyt harjoittelut voidaan tehdä 90-prosenttisesti Turussa.

– Nyt on jo sellaista henkeä, että tännekin voi jäädä.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA