Kirja-arvostelut

Murtunut unelma

Näkymättömät kädet pureutuu erääseen Euroopan kipukohdista.
Näkymättömät kädet pureutuu erääseen Euroopan kipukohdista.

• Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet. WSOY 2011. 216 s.

Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet on yksi suomalaisen sarjakuvahistorian komeimpia yksittäisiä teoksia, niin sisällöltään kuin ulkoasultaankin. Lisäksi se on mitä ajankohtaisin kertoessaan laittomasta siirtolaisuudesta, paremman elämän unelmasta sekä EU-alueen työvoima- ja maatalouspolitiikkaan liittyvistä rakenteellisista ongelmista.

Teos ei ole syntynyt mutu-pojalta vaan pitkän tausta- ja tutkimustyön tuloksena. Kuten taustoittamisessa mukana ollut sosiaaliantropologi Marko Juntunen esipuheessa toteaa, tarina on fiktiota, mutta siitä on olemassa ”satojatuhansia versioita, jotka ovat totta”.

Näkymättömät kädet kertoo marokkolaisesta Rashidista, joka kotipuolessa työnsä menetettyään lähtee siirtotyöläiseksi Eurooppaan. Rashid uskoo parempaan, samoin suku, jonka mielestä on miehen kunnian mukaista lähteä etsimään työtä, jolla elättää perheensä. Tarjolla on kuitenkin vain pettymyksiä ja toinen toistaan seuraavia nöyryytyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vihan
hedelmät

Ahdingossa olevaa miestä käyttävät hyväkseen kaikki paitsi toiset hänen kaltaisensa rahattomat ja paperittomat. Kuvaukset espanjalaisilta vihannesviljelmiltä tuovat mieleen John Steinbeckin 1930-luvun lamakauteen sijoittuvan teoksen Vihan hedelmät. Aina on niitä, jotka pyrkivät hyötymään toisten ahdingosta.

Rashid raataa kaltaistensa tavoin viljelmillä henkensä kaupalla tienaamatta käytännössä juuri mitään. Euroopan markkinoille menevillä tomaateilla ja muilla vihanneksilla on totisesti halvan kilohintansa lisäksi järkyttävä inhimillinen hintansa.

Vihannesviljelmiltä Rashid jatkaa unelmiensa perässä kaupunkiin, jossa päätyy kadulle myymään supermiestarraukkoja. Laittomasti tietenkin, koska virallisesti häntä ei ole olemassa.

Rashidin todellisuudentaju hämärtyy, kotiin ei ole paluuta ja on selvää, että edessä ei ole mitään.

Ajankohtainen
ja ajaton

Kertomalla yksilöistä Tietäväinen koskettaa lukijaa ihan eri tavalla kuin tekisi tilastoimalla pimeän työvoiman määrän tai pohtimalla sen sallivan lainsäädännön kiemuroita. Rashid edustaa teoksessa niitä näkymättömiä käsiä, joiden varassa eurooppalainen talous valitettavasti joltain osin pyörii.

Jos teos on ajankohtainen, on se samalla ajaton. Ihminen on kaikkina aikoina lähtenyt unelmiensa perään ja tulee niin tekemään tulevaisuudessakin. On niitä, jotka onnistuvat ja niitä, jotka epäonnistuvat. On mahdottomia olosuhteita ja tuhoon tuomittuja yrityksiä, mutta unelmat eivät siitä huolimatta koskaan kuole.

Näkymättömät kädet on teos, johon jokaisen eurooppalaisen pitäisi tutustua. Se tarjoaa pakolaispolitiikkaan, pimeän työvoiman käyttöön ja jopa terrorismiin liittyviä miettimisen aiheita sekä pistää pohtimaan eettisestä näkökulmasta valintoja, joita meistä itse kukin päivittäin tekee.

Albumin kuvitus on komeaa työtä, kuvakulmat taidokkaasti valittuja ja väritys tarinan sisältöä korostavaa, puhuttelevan maltillista.