Kirja-arvostelut

Kelpo avaus

• Mooses Mentula: Musta timantti. Wsoy 2011. 163 s.

Mooses Mentula (oik. Seppo Mentula) on kyläkoulun rehtori Tuusulasta. Siitäkö johtunee, että hän esikoiskokoelmansa novelleissa onnistuu mainiosti niissä, joissa päähenkilönä on lapsi.

Niminovelli Musta timantti sekä novellit Leiri ja Huoltaja vievät lukijan katsomaan lapsen silmin maailmaa, jossa vastuu on aikuisten, mutta syyllisyyden taakkaa kantaa lapsi.

Novelleissa kuvataan taitavasti lasten herkkyyttä vaistota asioita ja tehdä huomioita, vaikka he eivät aina osaa tai uskalla havainnoistaan kertoa. Seurauksena on oireilua, joka näkyy Leiri-novellin häpeänä tai Huoltaja-novellin agressiivisuutena ja näennäisenä välinpitämättömyytenä. Kalliilla harrastuksilla ei voi korvata sitä aikaa, jota lapsi vanhemmiltaan kaipaa.

Mentula liikkuu novelleissaan arkisessa ympäristössä. Tarinoissa esiintyvät monenlaiset nykypäivässä esillä olevat ilmiöt thaimaalaisista marjanpoimijoista hometalokauppoihin, sellutehtaiden sulkemiseen ja vanhustenhoitoon. Toisinaan kohtalot ovat aidosti koskettavia, kuten lapsinovelleissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisinaan tarina piirtyy näkyviin tragikoomisena, kuten päätösnovellissa Bodyshow, jossa kehonrakentaja on vieraantunut täysin luonnollisesta tavasta lähestyä vastakkaista sukupuolta. Tai Tauti-novellissa, jonka koukku on siinä, kumpi aviopuolisoista lopulta klamydian vieraissa käymisen seurauksena sai.

Veijarimainen on puolestaan tarina Pätkätyö kairassa. Kun Kemijärven sellutehdas suljetaan, työttömäksi jäänyt Mokko keksii itselleen kirjaimellisesti pätkätöitä. Hän irrottaa kairassa kulkevan vanhan rautatien ratakiskoja pätkän kerrallaan ja myy hyvällä kilohinnalla eteenpäin romurautana.

Kokoelman avaavassa novellissa Muutto Mentula tavoittaa hienosti tilanteen, jossa nuori mies ajautuu suuriin päätöksiin ja toimii vastoin tahtoaan, koska vallitsevissa olosuhteissa se on helpoin tie.

Mentulan novellit ovat muodollisesti päteviä. Niissä on myös tarkkanäköistä yksityiskohtien havainnointia ja ihmisen mielenliikkeiden ymmärrystä. Kielellisesti ne ovat valmiita, joskin jossain määrin persoonattomia.

Vaikka ei täysi timantti, on esikoinen Mentulalta kelpo avaus.