Uusi käyttötaideteos
vihitty käyttöön Aurajoen rantaan

Pieni koppi,
iso luu

Käyttötaideteos käytössä. Satu Revonsuo, Riitta Kormano ja Maarit Haapasaari sekä Rento-koira venyttelevät.
Käyttötaideteos käytössä. Satu Revonsuo, Riitta Kormano ja Maarit Haapasaari sekä Rento-koira venyttelevät.

Turun Sanomat

TEEA JOKIHAARA

Berninpaimenkoira Rento on liian valtava mahtuakseen kuvanveistäjä Sakari Peltolan kivestä tehtyyn koirankoppiin. Sen sijaan se yrittää kiivetä viereen asetetun, suuren luun päälle. Rento on paikalla havainnollistamassa sitä, miten toimii käyttötaideteos.

Koppi ja kova luu on Peltolan humoristinen veistoskokonaisuus, joka on tuotu Turkuun koristamaan Aurajoen rantaa ylioppilaskylän lähellä. Veistoksen on tarkoitus toimia levähdys- ja venyttelypaikkana suositun ulkoilureitin varrella. Turun Museokeskuksen intendentin Riitta Kormanon mielestä teos sopii Turun profiiliin nuorekkuudellaan ja epätavanomaisuudellaan – erityisesti ylioppilaskylän välittömään läheisyyteen.

– Tämä liittyy turkulaisen surrealismin perinteeseen, eli täällä on aina oltu vähän hulluja, Kormano summaa.

Katselemisen lisäksi koettavaksi

Kormano uskoo, että kuntoilureitin on hyvä olla virikkeellinen. Vaikka jokimaisemassa silmä lepääkin jo valmiiksi, leikkisä yksityiskohta oli paikallaan. Ei ole sattumaa, että koira-aiheinen veistos on sijoitettu lähelle koirapuistoa. Paikalle voi hyvin tulla koirankin kanssa, ja teoksesta on löydettävissä metallirengas, johon voi kiinnittää koiran hihnan. Eikä kivinen teos ole vain katseltavaksi tarkoitettu, vaan myös koettavaksi.

Satu Revonsuo liikuntapalvelukeskuksesta näyttää, miten teosta voi käyttää lihaskuntoharjoituksiin ja venyttelyyn. Suuri luu sopii esimerkiksi kevyisiin punnerruksiin sekä takareisien ja pakaroiden venytykseen. Huomattavasti pienemmän kopin katosta voi taas ottaa tukea selkävenytyksiin, seinää vasten voi venytellä pohkeita.

– Etenkin istumatyötä tekevien on hyvä venytellä ryhdin ylläpitämiseksi. Tässä on myös hyvä palauttaa lihaksia kesken lenkin, Revonsuo esittelee. Jos taas laiskottaa, Revonsuo kehottaa menemään pitkäkseen, panemaan silmät kiinni ja jäädä kuuntelemaan satakielen laulua. Samalla voi vaikka levittää kädet ja venyttää rintalihaksia.

Vanha teos, uusi paikka

Koppi ja kova luu on yksi kolmesta käyttötaideteoksesta, jotka kuuluvat Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeeseen. Ydinajatus on käyttää taidetta liikunnan innoittajana, yhdistää käytettävyys ja luova työ. Aiemmin on julkistettu kuvataiteilija Oona TikkaojanPiiloleikki -teos, joka koostuu alakouluikäisten tekemistä, kymmenistä Aurajoen länsirannalle sijoitetuista pienistä pronssiveistoksista. Kolmatta käyttötaideteosta voidaan odottaa syksyllä, kun Eero MerimaanG1-nimeä kantava teos saapuu samalle alueelle.

Kuvanveistäjä Sakari Peltola katsoo luutaan ja koppiaan ja uskoo, että teos on nyt vihdoin löytänyt paikkansa. Alunperin vuonna 2003 veistetty työ tuotiin Turkuun Helsingistä Alppilan puistosta. Sitä ennen se oli ollut Loimaalla ja Karkkilassa.

– On hienoa, että kivi ei vanhene. On tämä muutenkin käytännöllinen teos, sillä uskon sen toimivan käytännössä penkkinä, Peltola arvioi.

Kuvanveistäjä Sakari Peltolan käyttötaideteos on seikkaillut ennen Turkuun saapumista mm. Helsingissä.
Kuvanveistäjä Sakari Peltolan käyttötaideteos on seikkaillut ennen Turkuun saapumista mm. Helsingissä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.