Kirja-arvostelut

Viinaa ja vaarallisia tilanteita

Kirjat

Mika Kivelä: Elukkavaunu.

Kirjokansi. 170 s.

Mika Kivelän vuoden 2010 kokoelmassa Haudattu on runo Proosaa, jossa runoilija paljastaa suunnitelmansa: "Kerron romaanihenkilöstä, / joka herää krapulassa rautoihin kahlittuna/ja tajuaa nielleensä avaimen."

Nyt se on sitten täällä, romaani Elukkavaunu. Tarina alkaa, kun freelancetouhuaja Keijo Koljonen makaa sängyllä käsiraudoissa ja ainoa keino vapautua on nauttia laksatiivi, jotta nielaistu avain näkisi taas päivänvalon.

Tyylilaji tulee heti selväksi. Elukkavaunu on kaunokirjallisuutta ilman jotenkin sievistelyyn vivahtavaa kauno-etuliitettä. Koljosen elämä on viinaa, krapuloita, verta ja väkivaltaa.

Tosin vain kahta ensimmäistä vapaaehtoisesti, loput kaksi tunkevat Koljosen elämään hänen tahtomattaan salaperäisen, Koljosen Näädäksi ristimän henkilön hahmossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koljoselle viina on tienviitta numero yksi: "Elämäni ei ollut päämäärätöntä harhailua ryypystä toiseen vaan vaati pitkän linjan suunnitelmallisuutta ja sitkeyttä".

Miksikö? Jotta seuraavan aamun ryyppy on tiedossa jo illalla nukkumaan mennessä.

Nimi Elukkavaunu saattaa viitata Edward Bunkerin Elukkatehdas-romaaniin. Enemmän kyse on ehkä kuitenkin dekkarihenkisestä tarinasta Charles Bukowskin ja kumppaneiden hengessä.

Elukkavaunu on myös tulikivenkatkuista elämän epäkohtien kommentointia, jossa dekkarijuoni on usein toissijainen asia.

Tapahtumapaikkana on Turku. Kaupunki näyttäytyy melkeinpä yhtenä kirjan päähenkilöistä.

Jos tuntee kymmenen runoteosta julkaisseen Kivelän runoutta, tietää suunnilleen mitä Elukkavaunulta odottaa. Karheaa ja kaunistelematonta tekstiä, jossa ei kuvia kummarreta.

Romaani ei tee runoilijasta kerta heitolla prosaistia, mutta Kivelä onkin niitä, jotka eivät kysele lupia. Kuka tietää minne hän yltää. Koljosesta saattaa tulla uusi turkulainen kirjasarjatähti, mikäli Kivelän runojen tekemiseen liittyvä sitkeys toteutuu myös proosan työstämisessä.

Viime vuonna Kivelä nappasi ykkössijan julkaisupalvelu BoD:n (Books on Demand) ja aikakauslehti Imagen omakustannekirjoille tarkoitetussa Indie Book Awards -kilpailussa kokoelmallaan Räkäkännirakkautta.

Kimmo Rantanen