Kulttuuri

Teatteriväki kaipaa lisää yhteistyötä

Teatterin kenttäväki on suhteellisen tyytyväistä sakkia. Turun Sanomien Maailman teatteripäivän ja Thalia-gaalan kunniaksi tekemässä kyselyssä suomalainen teatteri saa alan ammattilaisilta kouluarvosanaksi reilun 8+:n. Kysely osoitettiin noin 30:lle teatterin ammattilaiselle. Vastauksia saapui 16.

Vastauksissa kehutaan erityisesti näytelmäkirjallisuuden tasoa ja estetiikan monipuolistumista. Eniten kehitettävää on yhteistyössä sekä rahoituksessa, jonka painopisteen toivotaan siirtyvän entistä enemmän sisältöihin rakenteiden sijaan. Tätä kautta myös rahapulassa toimivien vapaiden ryhmien tilanteen uskotaan parantuvan.

– On valitettavaa, että vapailla ryhmillä tuntuu olevan melkoisen suuri rooli suomalaisen nykyteatterin tutkimisessa ja kehittämisessä, mutta tätä työtä tehdään ilmaiseksi tai työttömyyskorvauksen tasoisella korvauksella, valosuunnittelija Kalle Ropponen huomauttaa.

Vaikka teattereiden ja ryhmien välinen yhteistyö on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt, lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että parannettavaa riittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olen nyt viimeiset viisi vuotta käyttänyt aivan loputtoman määrän energiaa saadakseni omalta kohdaltani teattereita yhteistyöhön keskenään ja lähtemään ulos Suomesta. Epätoivon hetkiä on ollut paljon: meillä on tuhoton määrä mökkejä, jotka sinnittelevät omillaan. Ehkä taloustilanne ei ole tarpeeksi paha, että suomalainen lintukotoajattelu joutuisi todellisen tarkastelun alle, ohjaaja Mikko Roiha tilittää.

– Selkeät rahoitusmallit laitosteattereiden ja ryhmien välisen yhteistyön tukemiseksi, penää Åbo svenska teaterin johtaja Joachim Thibblin.

Vaikka yleisarvosana nouseekin vahvaan tyydyttävään, parantamisen varaa riittää.

– Peruskunto OK, mutta mukana liikaa riskinottamatonta sovinnaista virkamiesmäistä laitosteatteria, kriitikko Kaisu Mikkola toteaa.

– On valtava määrä tavoitteellisuutta myös ammattitaitoa, arvot ovat ohjelmistossa kohdallaan, kaikkea käsitellään. Mutta toisaalta liikaa henkistä laiskuutta, tehdään perushyvää mutta aika totuttua ja turvallista pääosin. Kiitettävään tarvittaisiin lisää ainutkertaisuutta ja särmää, Turun kaupunginteatterin johtaja Raija-Liisa Seilo sanoo.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA

Lue täältä kaikki vastaukset