Maaliskuu avaa tanssin kevään
Kulttuuripääkaupunki Turun sydän, Taidekeskus Logomo sykkii hyvään tahtiin. Logomon näyttelyihin on tammi-helmikuun aikana tutustunut 17 000 ihmistä ja esityksissä ja konserteissa on käynyt 25 000 katsojaa. Konepajan kävijätavoite koko vuodelle on 150 000 vierasta.
Muualla järjestetyissä kulttuuripääkaupunkivuoden produktioissa kävijöitä on kirjattu yli 30 000.
Kulttuuripääkaupungin kevät on tanssin ja musiikin aikaa. Maaliskuun helmiin kuuluvat japanilais-suomalainen nykytanssin yhteisilta Sojiku IV, Tanssiteatteri Erin klubit, Matteuspassion kantaesitys ja lauluyhtye Rajattoman Energo, jota myös vaatimattomasti maailmankaikkeuden soundtrackiksi kutsutaan.
– Kolme asiaa yhdistää Japania ja Suomea: intohimo uuteen tekniikkaan, puhtaiden linjojen ja minimalismin estetiikka sekä kaipuu luontoon, summasi koreografi Niina Airaksinen perjantaina kulttuuripääkaupunki Turun kuukausipressissä.
Airaksinen on tutkinut japanilaisia ilmiöitä, estetiikkaa ja mentaliteettia tanssin keinoin vuodesta 2008. Manilla-teatterissa 22.–27.3. järjestettävät Sojiku IV -illat tarjoavat tilaisuuden nähdä, miltä Japani ja Suomi näyttävät toistensa silmin nykytanssiesityksinä. Ohjelmassa ovat koreografi Yuzo Ishiyaman teos CatB ja Airaksisen Sansui-koreografia. Iltoihin kuuluu myös Japani-aiheisia luentoja.
Tanssiteatteri Erin klubilla tiede ja taide kohtaavat teemalla ”Pelkoa vai peilisoluja”.
Matteuspassio jo loppuunmyyty
Logomossa saa tuhkakeskiviikkona 9.3. Suomen kantaesityksensä J.S. BachinMatteuspassion Mendelssohn-versio. Sen toteuttavat viisi turkulaiskuoroa sekä Turun filharmoninen orkesteri.
– Luvassa on poikkeuksellinen esitys, jossa haluaisin olla ennemmin kuulija ja katsoja kuin laulaja, totesi tenori Heikki Rainio, yksi passion solisteista.
Matteuspassion ainoa esitys on jo lähes loppuunmyyty, mutta lauluyhtye Rajattoman tähdittämään Energoon 18.–20.3. saa vielä lippuja. Mielenkiintoisella tavalla ääntä, valoa ja teknologiaa yhdistelevän teoksen on säveltänyt Ilkka Niemeläinen.
Maaliskuun lopulla Thalia-gaala kerää Turkuun suomalaisen teatterikerman. Ilta rakentuu teatterialan vuoden parhaiden tekijöiden, produktioiden ja ilmiöiden palkitsemisesta sekä lukuisista artistiesiintymisistä. Logomossa 27.3. järjestettävään tilaisuuteen voi ostaa lippuja, mutta se myös televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV1 -kanavalla.
Teatteriväkeä ennen Logomoon kokoontuvat vaikutusvaltaiset naiset IhaNainen ilta -tapahtumassa. Naisten Pankin Turun aluesolun yhdessä Turku 2011 -säätiön kanssa järjestämässä tapahtumassa kuullaan suomalaisten ja kehitysmaiden naisten tarinoita. Artistivieraana illassa loistaa Laura Voutilainen.
Työpajoja ja talviriehaa
Turku 365 -hanke on nimensä mukaan joka päivä kadulla myös maaliskuussa. Se pyrkii tarjoamaan kaupunkilaisille pienimuotoisia asioita, jotka löytyvät yllättäen.
– Tammikuussa painoimme yli 11 000 runokäsipyyhettä, joita saattoi löytää kaupungin virastoista ja julkisista tiloista. Bussimatkataidetempaus puolestaan tuotti viikossa 1 200 teosta, jotka jaettiin ystävänpäivänä vanhainkoteihin ja ylioppilaskylän yksiöihin, kertoi hankkeen tuottaja Riku Lievonen.
2000 & 11 omakuvaa -hanke tekee sekin turkulaisista taiteilijoita, kun työpajassa kaikki halukkaat pääsevät antamaan panoksensa syksyllä ripustettaviin omakuvien näyttelyihin. Jyrkkälän kaupunginosassa puolestaan pidetään Taiteilija naapurina -työpajoja, joissa pohditaan asuinalueen erityispiirteitä ja tehdään hauskoja matkamuistoja.
Turun saarilla käynnistyy laskiaisviikonloppuna 5.–6.3. Saarten triennaali -hanke. Tuolloin Hirvensalon laskettelukeskuksessa tarjotaan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi lautailua, laskettelua, talviliikuntaa ja kulttuuria koko perheelle.