Kirja-arvostelut

Suomipojan amok-juoksua

• Kaiho Nieminen: Hännikäisen tapaus. WSOY 2010. 203 s.

Kaiho Nieminen (s. 1941) tunnetaan pienen ihmisen asialla olevana kirjailijana. Maan hiljaiset, syrjityt, köyhät ja työttömät saavat Niemisen pitkässä tuotannossa maallisen sovituksensa. Näkymättömistä elämistä tulee näkyviä, mutta sädekehä jätetään silti asettamatta. Se, onko tuo tietoista vai ei, lienee vain kirjailijalle selvää. Koska Niemisen tuotanto kaihtaa tasavertaistamista yli kaiken, jäävät sympatiapisteet aina poljetuille. Lukija säälii tahtomattaan näitä toisen luokan kansalaisia ja vaatii mielessään yhteiskuntapoliittisia toimia, kunnes yön yli nukuttuaan herää jo todelliseen arkeen.

Kärsimysten tie

Hännikäisen tapaus marssittaa framille taas Niemiselle tyypillisesti jonkinlaisen henkisten kerjäläisten valtakunnan. Tällaista piensuomalaisten sosiohistoriaa kaikkinensa ei kyllä kukaan muu osaa yhtä lahjakkaasti kuvata kuin Kaiho Nieminen.

Työttömäksi jäänyt Jamppa kerää tinkihommilla synnyinseutunsa baariviisastelijoiden hyväksyntää ja riiaa kunnankirjaston kulttuurityöläiseksi luokiteltavaa Saria, jolla on muuta mielessä kuin suomalaisen miehen tungetteleva takertuminen. Jamppa näyttää kaikessa kuuliaisessa tragikoomisuudessaan suomalaisen miehen vastaantulija-aseman parisuhteissa. Ei ihme, että täällä viinaa kuluu ja köydet kiristyvät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietenkin Jampan kunniakoodi kääntää kaiken itseinhoksi ja itsesyytökseksi, vaikka ainoan rikoksen hän teki olemalla kunnollinen, kiltti ja aina ajallaan. Kuka sen Jampalle sanoisi noin niin kuin keittiöpsykologisesti? Kyläbaarin pajatsomiehet vai?

Sisällissodan tapahtumat käyvät kylillä rinnakkaistodellisena maailmana, josta on hyvä ammentaa herravihaista kostoa ihan kaikkeen. Herrat on taas kuvattu niin yksiulotteisen pahoiksi, että Hännikäisen tapausta lukiessa tuntuu, kuin tapailisi Väinö LinnanTäällä Pohjantähden alla -trilogiaa. Vaikka Kaiho Nieminen alleviivaa, on hänen kuvauksena jämäkkää, rikasta ja totuudessaan lohduton yhdistelmä Mikko NiskasenKahdeksaa surmanluotia ja edesmennyttä Arto Salmista. Se ei ole ihan vähän.