Kulttuuri

Brittijäykkikset taskukoossa

• Gulliverin matkat 3D. Ohjaaja Rob Letterman. Kinopalatsi 1 & 2. K7, 1 h 26 min.

Kun komedian avauskohtauksessa näytellään Tähtien sodan perhesuhdepaljastuksia lelufiguureilla, tietää, että käsikirjoittajilla on ollut vitsit vähissä. Käytössä kulunut läppä jatkaakin sitten seuranamme koko Gulliverin matkojen ajan.

Jack Black esittää Jonathan Swiftin yhtäaikaa lapsellisessa ja ankeassa uustulkinnassa sanomalehden postipojaksi pysyvästi jumittunutta slackeria, joka huijaa itsensä tutkimaan Bermudan kolmion salaisuuksia ja herää haaksirikkouduttuaan lilliputtien maassa.

Alkuvaikeuksen jälkeen kaveri opettaa brittiaksentilla puhuville minijäykkiksille amerikkalaista rentoa meininkiä ja sotasankaroi ylivoimaisen kokonsa turvin. Jonkinlainen ennalta-arvattava opetuskin annetaan sisäisen sankarin löytämisestä, sydämen rehellisyydestä ja lässynlää.

Swiftin yhteiskuntasatiiria ei tarinasta löydy mikroskoopilla hakemallakaan – ellei Converse-tossuissaan toisten valtakuntaa valistamaan tömistelevä jättidude ole sittenkin kiero poliittinen kommentti. Siinäpä vasta ajatus.

Satunnaisesti (High Fidelity, School of Rock) mainio Jack Black esittää kaikki rasittavimmat maneerinsa. Koska Gulliverin matkat seisoo hänen varassaan, elokuvaa voi suositella vain härvääjän vannoutuneimmille faneille.