Kulttuuri

Häntäheikki vakavoituu vastuunkantajaksi

Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal näyttävät Hollywoodin mittapuulla paljon pintaa.
Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal näyttävät Hollywoodin mittapuulla paljon pintaa.• Love and Other Drugs. Ohjaaja Edward Zwick. Kinopalatsi 3. K13, 1 h 52 min.

Rakkaus on lopulta lääkkeistä parhain. Sen avulla parantuu patologisinkin panomies yksiavioiseksi kunnon kumppaniksi parisuhteen myötä- ja vastamäkiin. Näin heristelee Love and Other Drugs, joka on puolivillainen sekoitus kaavamaista romanttista komediaa ja kyynelkanavia availevaa melodraamaa. Vakavan sairauden varjostamaa rakkaustarinaa maustetaan vielä pikku ripauksella lääketeollisuutta piikittelevää satiiria. Kombinaatio ei toimi.

Elokuvan pääosia näyttelevät kovasti kauniit ja hollywoodilaisittain rohkeasti paljasta pintaa näyttävät Jake Gyllenhaal ja Anne Hathaway. Takapuolten ja tissien vilauttelu maistuu lähinnä halvalta mainostempulta elokuvan mediajulkisuuden takaamiseksi, mutta onneksi pääparin välillä on sentään hieman kipinääkin huolimatta muotopuolesta käsikirjoituksesta ja siitä, että henkilöhahmot ovat kiusaannuttavan karrikoituja ja enimmäkseen ärsyttäviä tyyppejä, joista on hankala pitää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gyllenhaalin esittämä komea Jamie on armoitettu naistennaurattaja, joka ottaa vaarin osakekaupoilla keinottelevan ruman nörttiveljensä neuvosta ryhtymällä lääke-edustajaksi. Hurmaava häntäheikki törmää työkeikallaan Hathawayn näyttelemään taiteilijaneitoseen, joka on paitsi pillerien suurkuluttaja, yhtä vapaamielinen seksin suhteen kuin mieskin. Sitoutumista kaihtavan kaksikon sänkypuuhiin keskittyvä suhde alkaa kuitenkin muuttua syvemmäksi, ja samalla sinkkujen seksikomedia kääntyykin sentimentaaliseksi nyyhkydraamaksi.

Tarinassa eletään vuotta 1996, jolloin Viagra tekee juuri tuloaan markkinoille. Potenssi- ja mielialalääkkeitä popsiva kansakunta kuin myös reseptejä suoltava lääkärijoukko farmasiateollisuuden aivopeseminä sätkynukkeina antaisivat aineksia herkulliseen satiiriin. Love and Other Drugs hukkaa kuitenkin nopeasti tämän alussaan väläyttelemänsä mahdollisuuden keskittyessään viime kädessä vain herkistelemään kliseisen rakkaustarinan parissa.