Kulttuuri

Entistä tasaisempi
Oliphant

• Oliphant: Herz, Prich! Alba 2010.

Vanhan musiikin yhtye Oliphant ja sen keulakuva, laulaja Uli Kontu-Korhonen ovat nousseet vauhdilla alan suomalaiseen kärkeen. Työtäkin asian eteen on tehty jo 15 vuotta, ja se kuuluu uudelta levyltä.

Viime vuosina etenkin ranskalaisen vanhan musiikin esittäjänä ansioitunut yhtye on tällä kertaa siirtynyt saksalaisen keskiajan, niin sanottujen minnelaulujen pariin. Aihepiirinä on jälleen kerran rakkaus, mutta ranskalainen kepeys ja sitä myöten esittäjien keinoiksi vakiintunut leikkisyys on vaihtunut toisaalta lähes haikeisiin, toisaalta vähän karskeihinkin tyylipiirteisiin.

Hienostuneimmillaan levy on ehkä tunnetuimman minnelaulajan, Walther von der Vogelweiden kappaleessa Under der linden an der heide. Tunnelma on jopa harras esittäjien karsiessa tyylittelyn todella harkittuihin yksityiskohtiin.

Levy on muutenkin entisiä tyylitellympi ja tasaisempi. Kontu-Korhonen liu’uttaa ääntään harvemmin, soittajat viimeistelevät fraasinsa täsmällisemmin. Eläväisyys kätkeytyy tempon hienokäsittelyyn sekä nyanssien ja sävelkorkeuksien harkittuihin muunnelmiin, jotka vaativat keskittymistä niin esiintyjiltä kuin kuulijoiltakin.

Toki leikillekin on edelleen sijansa ja kujeilu leimaa useita kappaleita. mutta yleiskuva on aiempaa hallitumpi ja riehakkuus kiteytyy tyylikkäisiin yksityiskohtiin.