Kulttuuri

Sadat saattoivat Kari Tapiota viimeiselle matkalle

Pari viikkoa sitten kuolleen suosikkilaulaja Kari Tapion kaikelle kansalle avoimet hautajaiset pidettiin Espoon Tapiolan kirkossa keskiviikkona. Kirkko täyttyi ääriään myöten.
Pari viikkoa sitten kuolleen suosikkilaulaja Kari Tapion kaikelle kansalle avoimet hautajaiset pidettiin Espoon Tapiolan kirkossa keskiviikkona. Kirkko täyttyi ääriään myöten.

Laulaja Kari Tapion suosiosta kertoo se, miten moni suomalainen halusi saattaa solistia tämän viimeiselle matkalle. Espoon Tapiolan kirkkoon ja sen ulkopuolelle saapui keskiviikkona arviolta tuhatpäinen saattoväki.

Hautajaisissa oli avoimet ovet. Sisälle kirkkoon mahtui noin 750 hautajaisvierasta. Lisäksi parisataa ihmistä jäi kauniissa pakkassäässä kirkon ulkopuolelle kuuntelemaan siunaustilaisuutta kaiuttimista. Kirkon ulkopuolelle tuotiin myös runsaasti kynttilöitä.

Kari Tapion ystäväpiiristä hautajaisiin saapuivat esimerkiksi sanoittaja Ilkka Vainio, muusikko Esa Nieminen, tuottaja Lasse Norres sekä näyttelijät Mikko Kivinen ja Pirkka-Pekka Petelius. Laulajakollegoista paikalla olivat muiden muassa Matti Esko, Danny ja Paula Koivuniemi. Vesa-Matti Loiri puolestaan tulkitsi kirkossa sävelmän Oi muistatko vielä sen virren. Saattoväki lauloi yhdessä iskelmämestarin kappaleen Myrskyn jälkeen.

Myös valtiovalta muisti iskelmälaulajaa. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) luonnehti adressissa Kari Tapiota kansakuntamme sieluntuntojen tulkiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eräänä ensimmäisistä laulajan hautajaisiin jonottamaan tuli Kari Tapion entinen naapuri Raimo Toivanen. Hän oli saapunut kolmisen tuntia etuajassa varmistaakseen pääsyn kirkkoon.

– Kari Tapio oli naapurina samanlainen kuin lavallakin: hän ei diivaillut yhtään ja oli erittäin rento tyyppi, kertoi Myyrmäessä solistinaapuriinsa tutustunut Toivanen.

Kari Tapio kuoli 7. joulukuuta sydänkohtaukseen taksimatkalla kotiin. Hän oli 65-vuotias.

Suosio kasvoi loppuun asti

Kari Tapion suosio oli suurimmillaan hänen viimeisinä vuosinaan. Ahkerasti levyttänyt laulaja ehti pokata levymyynnistä peräti kymmenen platinalevyä. Iskelmän urakkamies myös kiersi tiiviisti konsertoimassa kautta Suomen.

Pitkän uran tehneen Kari Tapion tunnetuimpiin lauluihin lukeutuvat Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen, Laula kanssain ja Viisitoista kesää.

Kari Tapiolla oli monta lempinimeä. Iskelmäministerin titteli oli osuva, sillä vokalisti uskoi vahvasti laatuiskelmän tehoon.

– Hyvä iskelmä kestää aikaa. Siksi olen pitänyt isoa bändiä ja pestannut huippumuusikoita. Toivottavasti lauluni kestävät kuuntelua myös sitten, kun olen poissa, Kari Tapio korosti STT:lle vuonna 2007.

Laulajan oma esikuva oli Olavi Virta. Kari Tapio korjasikin oitis, jos joku erehtyi kutsumaan häntä iskelmän kuninkaaksi.