Kulttuuri

Jussi ”Juba” Tuomolalle Suomi-palkinto

Sarjakuvapiirtäjä Jussi "Juba" Tuomola on yksi Suomi-palkinnon saajista. TS/arkisto.
Sarjakuvapiirtäjä Jussi "Juba" Tuomola on yksi Suomi-palkinnon saajista. TS/arkisto.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut seitsemän eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla. Vuoden 2010 palkinnon saivat näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, kirjailija Leena Krohn, graafiset suunnittelijat Kaisa ja Christoffer Leka, säveltäjä Magnus Lindberg, vaatesuunnittelija Marja Rak ja sarjakuvataiteilija Jussi Tuomola. Ministeri luovutti palkinnot perjantaina Helsingissä.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993. Palkinnot ovat 30 500 euroa.

Sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola on suomalainen sarjakuvapiirtäjä. Tuomola aloitti uransa ekalla luokalla sarjakuvalla, jossa salapoliisi Pekka Peruna seikkaili ruutupaperin kahta puolta. Hän on ollut keskeisessä asemassa kun laadukas, hauska ja samalla vakavasti otettava suomalainen sarjakuva on tehnyt vahvaa nousua.

Hänen tunnetuin sarjakuvansa on Viivi ja Wagner - oivaltava ja suosittu kertomus naisen ja sian yhteiselosta. Muita hänen sarjakuviaan ovat olleet muun muassa Les Tavattomat, Pate Patonki, Vauhti-Virtanen ja Menestyksen maku. Hänen sarjakuviaan on julkaistu myös ulkomailla. Sarjakuvien lisäksi hän on tehnyt pilapiirroksia ja kuvituksia.

Vuonna 1998 hänet palkittiin Varsinais-Suomen taiteilijaseuran Vuoden nuori taitelija palkinnolla ja vuonna 1999 Kemin sarjakuvajuhlien Lempi-patsaalla. Puupäähattu-palkinnon Juba Tuomola sai vuonna 2000.