Kulttuuri

Jokamies puolustaa perhettään

John (Russell Crowe) yrittää vapauttaa vaimonsa vankilasta.
John (Russell Crowe) yrittää vapauttaa vaimonsa vankilasta.

VVVVV

• The Next Three Days. Ohjaaja Paul Haggis. Kinopalatsi 3. K13, 2 h 15 min.

Tavallisen lapsiperheen auvoisa arki romahtaa äkkiarvaamatta, kun poliisi ryntää pidättämään perheen äidin (Elizabeth Banks) kesken aamutoimien. Raskauttavien todisteiden valossa nainen passitetaan vankilaan pomonsa murhasta, mutta pariskunnan pikkupojan yksinhuoltajaksi jäänyt hyvä aviomies (Russell Crowe) uskoo silti rakkaansa syyttömyyteen. Kun vaimo alkaa murtua telkien takana ja lapsi vieraantua äidistään, mies käy määrätietoiseen kamppailuun yhdistääkseen jälleen perheensä.

Eurooppalaisen ja eritoten ei-englanninkielisen elokuvan mahdollisuudet päästä levitykseen Amerikassa ovat häviävän pienet. Uudelleenfilmatisoinneista ja vanhojen tv-sarjojen elokuvaversioista innostunut Hollywood kierrättää mieluusti myös sekä vanhalla mantereella että Aasiassa sorvattuja filmikäsikirjoituksia omiin tarpeisiinsa.

Paul Haggisin ohjaama The Next Three Days on amerikkalainen remake ranskalaisen Fred Cavayén elokuvasta Kaiken se kestää, joka piipahti myös meikäläisissä teattereissa kesällä 2009. Isommalla rahalla tehty, Russell Crowen tähdittämä jenkkiversio seurailee varsin uskollisesti alkuperäistä draamajännäriä, mutta Hollywood-tuotantona se kerännee myös Suomessa paljon enemmän yleisöä kuin ranskalaisfilmi, vaikkei esikuvaansa yhtään parempi – jos ei toisaalta kehnompikaan – ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskiluokkaisen jokamiehen, tässä tapauksessa tavallisen opettajan, muuttuminen epäoikeudenmukaisen järjestelmän rattaissa keinoja kaihtamattomaksi oikeuksiensa puolustajaksi on kovin tavanomainen aihe elokuvissa. Ei olekaan ihme, että sankarillisia yksilötarinoita ihannoivassa Hollywoodissa on hanakasti tartuttu aiheeseen. Vaimon syyllisyydellä tai syyttömyydellä ei ole juurikaan väliä epäuskottavista henkilöistä ja juonenkäänteistä kärsivässä tusinatarinassa, jonka fokuksessa on yhden miehen hiljainen sota systeemiä vastaan.