Konserttiarvostelut

Yhden miehen trio

• PLUS ensemble Sibelius-museossa 24.11. Mikko Luoma, harmonikka. D. Scarlatti, Huber, Tiensuu

Sairastapaus oli konserttia edeltävänä iltana mullistanut keskiviikkoisen konsertin niin, että yleensä triona esiintyvä PLUS ensemble muodostui vanhaa vitsiä mukaillen miehestä, harmonikasta ja penkistä. Samalla erittäin kiinnostavalta vaikuttava ohjelmisto siirtyi maaliskuun lopulla pidettävään konserttiin.

Mikko Luoma on sen verran rautainen ammattilainen, että melko valmista ohjelmistoa löytyi näinkin lyhyellä varoitusajalla.

Teknisesti illan parasta antia oli tunnin mittaisen konsertin päättänyt Jukka Tiensuun Erz. Teos tosin olisi ollut edukseen jossain toisessa kohtaa ohjelmistoa. Monikerroksinen ja kekseliäs sävellys lainailee musiikin stereotypioita niin tyylikkäästi, että sen huumori tahtoi jäädä vähän piiloon toisen nykymusiikkiteoksen jälkeen.

Ennen Tiensuun sävellystä kuultiin Klaus Huberin Ein Hauch von Unzeit ”plainte sur la perte de la réflexion musicale”. Jäntevän jälkiklassinen alku perustuu Henry Purcellin bassolinjaan, jota sävellystekniikastaan kiitelty Hubert ryhtyy hajottamaan modernististen viitteiden kautta. Parin välivaiheen jälkeen päädytään minimalistisiin fragmentteihin, jotka vaativat keskittymistä niin kuulijoilta kuin soittajaltakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hugo Nothin harmonikalle sovittaman teoksen sointitehot jäivät Luoman onnistuneista äänikertavalinnoista huolimatta vähän ponnettomiksi. Muutenkaan Hubertin hitaan kappaleen jännite ei nyt jaksanut kantaa loppuun saakka, joten sen varjo tosiaan häiritsi vähän Tiensuunkin rauhallisempia jaksoja.

Konsertti alkoi viidellä harmonikan perusohjelmaksi päätyneellä Domenico Scarlattin cembalosonaatilla. Selkeydestään huolimatta tai juuri sen takia kappaleet ovat hyvin paljastavia ja vaativia. Luomalla olikin ongelmia etenkin h-molli-sonaatin tekniikassa.

Lyhyt varoitusaika käy hyvin selitykseksi joihinkin viimeistelyn puutteisiin. Joku toinen olisi luopunut koko konsertista mutta Turun musiikkiakatemian lehtori paikkasi tilanteen ammattitaidolla.