Kulttuuri

Masokistien
kokoontumisajot

Johnny Knoxville ja kumppanit ovat jälleen vauhdissa.
Johnny Knoxville ja kumppanit ovat jälleen vauhdissa.

VVVVV

• Jackass 3D. Ohjaaja Jeff Tremaine. Kinopalatsi 5. K15, 1 h 34 min.

Me tiedämme jo, kuinka tässä käy: aikuiset miehet pöljäilevät ja tekevät temppuja, joiden tarkoituksena on koetella heidän kivunsietokykynsä, henkisen kestävyytensä sekä yleisen yököttävyyden rajoja. Jackass 3D:ssä singotaan pesäpalloa kiveksiin, kerätään ja juodaan hikeä, asetutaan härkien pökkimäksi, virtsataan toisten päälle, antaudutaan ehdoin tahdoin sähköshokeille, nähdään kuinka dildo ja uloste lentävät komeassa kaaressa sekä pudotetaan käärmeitä kavahtava kaveri hänen pahimpien pelkojensa sekaan.

Alunperin musiikkitelevisio MTV:llä pyörinyttä tositv-sarjaa varten kehitetty asenne on tutulla tapaa yhtä aikaa kujeileva, välinpitämätön, yllytyshullu ja rajaton. Kun ampiaisten pistettäväksi suostunut hölmöheikki pelästyy kuullessaan sadan piston voivan tappaa hänet, vierestä ilmoitetaan ”avuliaana” neuvona, että hän voisi yrittää tähdätä 99 pistoon. Uhrautuvuus ennen kaikkea.

Jackass-porukan avoimessa idiotismissa on hupaisiakin piirteitä. Kaavaan kuuluu, että kaverin telomisen jälkeen täytyy nauraa räkäisesti päälle, mikä tempaa toisinaan mukaansa. Masokistien kokoontumisajoissa typerien tempausten toistaminen tarpeeksi monta kertaa peräkkäin pakkaa ennen pitkää hymyilyttämään, kunhan tekijät itse osoittavat olevansa tilanteen tasalla useimpiin koitoksiin kuuluvista riskeistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sietokyky koetuksella

Aina näin ei ole. Avantoon tehdyn voltin hidastus osoittaa, kuinka vähällä ilmalennon tehnyt typerys oli taittaa niskansa, ikään kuin idioottimaisessa tempauksessa olisi jotain rehentelyn aihetta. Edellisiin kahteen elokuvaan verrattuna Jackass 3D myös sisältää yhä useammin kiusallisia hetkiä, jolloin röhönauru on selvästi tiristettyä tai kuolee hekottajan huulille. Vaikka källin kohteeksi joutunut yrittäisi teeskennellä ”ei tässä mitään” -asennetta, sähköshokkikäytävän läpi juokseminen tai skorpionin pistämäksi joutuminen jättävät uhriensa silmiin alistuneen katseen, joka kavaltaa heidän sietokykynsä ylittyneen ja pinnansa katkenneen.

Osa tempuista on vanhan väljähtänyttä toistoa. Koko Jackass-sarjan tuottajan, elokuvaohjaaja Spike Jonzen tekeytyminen realistisen maskin avulla piilokameranäytelmää varten pahennusta herättäväksi insestivaariksi on suoraa lainaa aiemmin nähdyistä paappasketseistä. Ehkä sarjan faneille halutaan antaa sitä, mikä on ennenkin osoittautunut toimivaksi.

Keskenkasvuiseen huumoriin nojaava ilkikurisuus toimii parhaiten tempauksissa, joissa kukaan ei ole vaarassa menettää muuta kuin hyvän maun. Sontaa täynnä olevan ulkohuussin virittäminen benjiköyden varaan ja yhden uskalikon liftaaminen taatusti sotkua tekevän kapistuksen kyytiin on puhdasta housut kinttuun -komiikkaa, mutta huomattavasti kekseliäämpää kuin toisen ryhmäläisen mieltymys muiden päälle virtsaamiseen ja peniksensä toimintojen filmaamiseen.

Pari minuuttia Duudsoneita

Kotimaisten Duudsonien vilahtaminen sukulaissielujensa elokuvassa toimii kätevänä mainosvalttina täkäläisillä markkinoilla, mutta pelkästään yksittäisen parin minuutin kuusenkaatojakson vuoksi tätä filmiä ei ole mieltä nähdä. Ripeän leikkausrytmin ansiosta Jackass 3D on kuitenkin kuin isäntäkanavansa MTV:n musiikkivideot: osioiden vaihtuessa ripeään tahtiin joukossa olevat eettisesti, älyllisesti tai esteettisesti kyseenalaiset jaksot eivät ehdi kovin kauaa piinata hermoja, sillä tempun vaihtuminen muutamassa minuutissa uuteen nollaa aina tilanteen.

Temputtajien itsensä innostuminen omasta kohelluksestaan on koko ajan ollut Jackass-ilmiötä ylläpitävä voima. Sitä on läsnä vielä kolmannessa elokuvassakin, mutta ei enää yhtä paljon tai vilpittöminä annoksina kuin aiemmin. Lopputekstit vihjaavat armollisesti, että ainakin osa tekijöistä taitaa harkita jo itsekin päätöstä päättömyyksille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy