Kulttuuri

Skotlantilainen mediataiteilija nappasi Ars Fennican

Sandisonin tilataideteos Chamber on vuodelta 2009. Se koostuu kymmenestä projektorista ja kymmenestä tietokoneesta. Kuva: Denver Museum of Art
Sandisonin tilataideteos Chamber on vuodelta 2009. Se koostuu kymmenestä projektorista ja kymmenestä tietokoneesta. Kuva: Denver Museum of Art

Tämänvuotisen Ars Fennica -palkinnon sai skotlantilainen kuvataiteilija Charles Sandison, joka tunnetaan etenkin mediataideteoksistaan. Sandisonin teokset ovat pääosin tietokoneohjattuja tilateoksia, joissa hän käyttää materiaalinaan sanoja ja kieltä.

Kiasmassa esillä olevassa teoksessa Kieli maailman peilinä on 12 minitietokonetta, 12 projektoria ja koko lattian peittävät teräslevyt. Teoksen teksti on peräisin vuoden 1911 Encyclopedia Britannicasta ja kuvaa tavallaan sitä miten maailman muuttuminen heijastuu kieleen.

Ars Fennica -voittajan valinnut brittiläinen taideasiantuntija David Elliott kuvailee valintaa erittäin vaikeaksi.

– Vaikeuksia eivät tuottaneet taiteilijoiden laadulliset erot – siinä mielessä taso oli ilahduttavan yhtenäinen – vaan pikemminkin se, miten itse koin näyttelyn teokset ja miten yhdistin tämän kokemukseni taiteilijoiden aikaisempaan tuotantoon.

Muut ehdokkaat olivat taidemaalari Markus Konttinen, kuvanveistäjä Anne Koskinen, kuvataiteilija Jaakko Niemelä ja valokuvataiteilija Jorma Puranen.

34 000 euron arvoinen palkinto jaettiin nyt 18. kerran. Viime vuonna palkinnon sai kuvataiteilija Jussi Kivi.

Suomi-visiitti muuttui pysyväksi

– Olin suunnittelut viipyväni muutaman viikon. Teknologinen tietoisuus, erityisesti taideopetuksessa yllätti minut välittömästi. Täällä oltiin vähintään 15 vuotta edellä taakse jättämääni kotimaata, hän kertoo.

Suomessa Sandisonin tilateoksia on nähty ennen Ars Fennica -näyttelyä viimeksi vuonna 2008 Ateneumin aulatilassa Helsingissä Sinuhe.

Charles Sandison on syntynyt vuonna 1969. Hän on opiskellut Glasgow School of Artissa 1988–1993.

Charles Sandison jäi Tampereelle 15  vuotta sitten.
Charles Sandison jäi Tampereelle 15 vuotta sitten.