Kulttuuri

Kai Lehtinen ja Elina Aalto uppoutuvat uskon kysymyksiin

Kai Lehtinen ja Elina Aalto luonnehtivat itseään tapakristityiksi, mutta uskon kysymykset kiinnostavat kumpaakin.
Kai Lehtinen ja Elina Aalto luonnehtivat itseään tapakristityiksi, mutta uskon kysymykset kiinnostavat kumpaakin.

Turkulaisen Linnateatterin kevät kulkee pitkälti komediallisia polkuja Juoppohullun päiväkirjan, Mielettömän Turun historian ja Mielettömän Turun lähihistorian sekä Mielettömän oopperan historian merkeissä. Syvällisempää draamaa on luvassa maaliskuussa, kun Juha Jokelan palkittu näytelmä Fundamentalisti tulee ensi-iltaan.

– Pidän Fundamentalistia yhtenä viime vuosien parhaista ja kiinnostavimmista näytelmistä, ja olen haaveillut sen saamisesta meille jo monta vuotta, teatterinjohtaja Mikko Kouki sanoo.

Näytelmän ohjaa Petteri Sallinen, ja rooleissa nähdään monista elokuvista tuttu Kai Lehtinen sekä muun muassa Turun kaupunginteatterin Anna Kareninassa näyttelevä Elina Aalto.

– Fundamentalisti on niin hyvä näytelmä, että jos siihen pyydetään, ei voi olla lähtemättä mukaan, Elina Aalto perustelee ryhtymistään fundamentalistiseen Sana elää -lahkoon liittyneen Heidin rooliin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kai Lehtinen on liikkeellä samoin perustein papin virasta luopuvan Markuksen osassa.

– Ainahan sitä miettii, missä haluaa olla mukana, ja Fundamentalisti on näyttelijälle – ja jopa ihmiselle – teos, joka ei ole valmiiksi purtu. Siihen voi sijoittaa omaa elämää ja katsantokantaa.

Ajankohtaista keskustelua kirkosta

Fundamentalisti kantaesitettiin Teatteri Jurkassa Jokelan itsensä ohjaamana helmikuussa 2006. Sen jälkeen se on nähty eri puolilla maata, myös Turussa Åbo svenska teaterin ja Klockriketeaternin yhteistuotantona keväällä 2008 ruotsiksi.

Näytelmä kertoo Heidin ja Markuksen kohtaamisesta monen vuoden jälkeen. Markus työskenteli aikoinaan nuorisopappina, ja Heidi oli aktiivinen seurakuntanuori. Näytelmän tapahtuma-aikana Heidi on rankkojen elämänvaiheiden jälkeen hakeutunut ääriuskonnolliseen lahkoon, kun taas Markuksen asenne kirkkoa kohtaan on muuttunut yhä kriittisemmäksi.

Näytelmä koostuu Markuksen ja Heidin keskusteluista uskosta, uskonnollisuudesta ja pyhien tekstien sanomasta tänä päivänä.

– Näiden asioiden pohdiskelu tuli yhtäkkiä hyvinkin akuutiksi syksyisen kirkko ja homo -keskustelun kautta, mutta on se minulle myös kovasti henkilökohtainen asia. Jos uskon asioita miettii saunaa rakentaessa, niin yhtä hyvin sen voi tehdä lavalla ja jakaa yleisön kanssa, Lehtinen sanoo.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA