Kulttuuri

Rockin arkistoista löytyy aarteita

Edelleen kovassa iskussa olevan Bruce Springsteenin varhaiselta mestariteokselta The Darkness on the Edge of Town yli jääneistä biiseistä parhaat näkevät vihdoinkin päivänvalon.
Edelleen kovassa iskussa olevan Bruce Springsteenin varhaiselta mestariteokselta The Darkness on the Edge of Town yli jääneistä biiseistä parhaat näkevät vihdoinkin päivänvalon.

•  Bruce Springsteen: The Promise: The Darkness

On The Edge Of Town Story. 3 cd & 3 dvd (tai blu-ray).

•  The Who: Live At Leeds. Lp, single, 3 cd ja

64-sivuinen kirja.

•  Jimi Hendrix: West Coast Seattle Boy

– The Jimi Hendrix Anthology. 4 cd & dvd.

•  Jimi Hendrix: BBC Sessions. 2 cd & dvd.

•  Jethro Tull: Stand Up. 2 cd & dvd.

•  Apple Records Box Set. 16 cd.

Bruce Springsteenin jo kadonneeksi luokiteltu mestariteos, The Whon live-klassikon iso paketointi ja Jimi Hendrixin arkistoaarteet ovat syksyn sykähdyttävimmät musiikkijulkaisut. Mutta miksi niitä kuunnellessa ja hypistellessä tulee jotenkin surumielinen olo?

Korkeakulttuuri on aina vaarassa ja koko ajan katoamassa. Se on arkistonhoitajien, historiantutkijoiden ja harrastajien palavan mielenkiinnon kohde. Rock taitaa jo olla sellaista: ihan historiaa. Ainakin jos sen arkistolöytöjen ja klassikkolaitosten julkaisutahdista ja näyttävyydestä jotain voi päätellä. Ei elävää kulttuuria tällaisella kunnioituksella kohdella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Klassinen rock on tietenkin jo käsitteenä jotain, joka kuuluu menneisyyteen. Nyt julkaistun 1960- ja 1970-lukujen musiikki on sitä maastoa, josta melkoinen osa nykyrockista ponnistaa. Mutta kuolemalle tällaiset mega-kansiot tuoksuvat. Merkillisen suloiselle kuolemalle, mutta kuitenkin.

Bruce Springsteen

Monet supertähdet raatavat kolme vuosikymmentä saamatta mestariteosta aikaan. Pomolla on varaa makuuttaa sellaista 32 vuotta arkistossa. Vuosi Born To Run -läpimurtonsa (1976) jälkeen Springsteen meni bändeineen studioon ja tallensi noin 70 kappaletta, joista 10 pääsi The Darkness On The Edge Of Town -levylle.

Rapistuvien rantakaupunkien ja valtateiden maisemiin sijoittuvat työväenluokkaisten hahmojen tarinat muodostivat ehyen kokonaisuuden. Nyt lopuista 60 kappaleesta on poimittu alkuperäisen levyn uusiksi huolletun version oheen kahden cd-levyn ja 21 kappaleen kokoelma, mestariteos joka melkein jäi julkaisematta.

Massiiviset spectormaiset sovitukset liukenevat Pomon nuoruusajan jukeboksin sulaviin soundeihin ja palaavat takaisin pauhuun. Mukana on myös se alkuperäinen Because The Night, jonka Patti Smith teki omansa. Dvd/blu-ray materiaaleilla on dokumentteja sekä livekonserttia sekä vuodelta 1978 että 2009. Vuoden merkittävin uusintajulkaisu.

The Who

Onko järkeä vai ei? Alkuperäinen Live At Leeds on kuuden kappaleen dynamiittiannos, tiiviydessään rockhistorian paras live-levy. Amerikan kiertueen jälkeisellä Pohjois-Englannin reissulla bändi oli täynnä rock’n’rollin raivoa.

Soittajien mukaan Hullin keikka on vielä parempi kuin ikuistettu Leedsin. Cd-levyiltä voidaan todeta, että ei ehkä sittenkään, mutta raaempi se on. Kokonaiset keikkatallenteet on nyt putsattu intohimoisten fanien käyttöön. Ei tästä parempaa rock-yhtyettä ole ikinä ollut eikä taida tullakaan. Parhaiten siitä todistaa 37-minuuttinen lp nimeltä Live At Leeds, joka kuuluu pakettiin. Ei sitä muu materiaali paranna jos kohta ei tärvelekään.

Jimi Hendrix

Kitaramestarin arkistot avautuvat. Koko uran kattavan kokoelman ensimmäinen levy on koottu ajalta, jolloin Jimi oli sessio-mies. Loput kolme levyä ovat suurimmaksi osaksi ennen julkaisemattomia äänityksiä, vaihtoehtoisia versioita sekä yhteisvetoja mm. Arthur Leen ja Loven ja jazz-urkuri Larry Youngin kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdessä Jimin persoona luotaavan dokumentin kanssa levyt ovat ehdottomia hankintoja klassisen rockin aktiiveille, mutta aloittelijan kannattaa vilkuilla muualle. Uudistetussa BBC Sessions -paketissa on kitaristin kaikki brittiradiolle tekemät äänitykset. Jimiä rennoimmillaan ja aidoimmillaan. Dvd-dokumentti kertoo äänitysten taustoista.

Jethro Tull

Jethro Tull -klassikko on höystetty radioäänityksillä ja muilla löydöillä sekä vahvistettu vuoden 1970 Carnegie Hall -konsertilla, joka on sekä cd- että dvd-muodossa. Tuolloin vielä nuorekkaan bändi blues-rock on niin verevää, että samaa nyt yrittävien poikasten kannattaisi kuunnella koko paketti tarkasti.

Klassisen kauden muusikot nimittäin olivat kuunnelleet muutakin kuin tasan sitä, mitä itse tekivät. Folkin, jazzin, bluesin ja klassisen taustan aistii soittajien notkeudesta.

Apple Records

Beatlesin jäsen perustaman Applen epätasaisesta tuotannosta mainitaan yleensä Beatlesilta paikoin kuulostava, Without You -hitistä muistettava Badfinger sekä Those Were The Days -folkiskelmän tehnyt Mary Hopkins.

Massiivisen laatikon löytöjä ovat kuitenkin itämaista henkisyyttä kauppaava The Radha Krsna Temple, coolien herrasmiesten kamarijazzia tehnyt Modern Jazz Quartet ja moderni brittisäveltäjä John Tavener, joka oli 1970 villin kokeilevalla päällä. Koko laatikko on merkillinen seikkailu. Sen rokkaavan selkärangan muodostavat Badfingerin neljä levyä.