Konserttiarvostelut

Konemuusikko kujeilee

Imogen Heap Tavastaialla 18.11.

Viime kesän Ilosaarirockissa yleisönsä hurmannut Imogen Heap myi Tavastian täyteen hetkessä. Konemusiikiin uusin kuningatar tekee hallittuja, hillittyjä levyjä. Lavalla Heap oli riehakas ja hauska. Välispiikkausten perusteella hän voisi yhtä hyvin olla suosittu stand-up-koomikko.

Tunteellinen musiikki ja kujeileva lavaesiintyminen on hankala yhdistelmä. Niin paljon kuin ihailenkin Carole Kingiä, en pysty kiusaantumatta katsomaan konserttitaltiointeja, joissa laulajalegenda virnistelee tauotta.

Imogen Heapin hyväntuulisuus sen sijaan oli tarttuvaa lajia. Hän kertoi pieniä tarinoita laulujensa synnystä. ”Tykkään tästä todella” alusti montaa esitystä, ja yleisö tykkäsi täysillä mukana.

Grammy-palkittu laulaja-lauluntekijä esitti musiikkia kahdelta soololevyltään Speak For Yourself (2005) ja Ellipse (2009). Lisäksi kuultiin hänen aikaisemman duo-kookoonpanonsa Frou Froun laulu Let Go levyltä Details (2002).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Läsnäoloa

Heapin laulujen tunnelmat ovat surumielisiä. Rakkaus pakenee rakastuneita, onni on aina jossain muualla kuin tässä ja nyt. Säännön vahvistavan poikkeuksen Between Sheets Heap kertoi kirjoittaneensa muistuttaakseen itseään, miten arvokasta aito läsnäolo on. Tavastialla läsnäolo toteutui. Tunnelma vaihteli Heapin juontojen ja riipaisevien rakkauslaulujen välillä hilpeästä hartaaseen ja takaisin.

Lava oli lastattu mitä erikoisemmilla soittimilla, joista Heap soittaa itse useita. Hän hakee konemuusiikin elävöittäjäksi orgaanisia ääniä vaikkapa viinilaseista ja nuotion ritinästä.

Heapin tärkein instrumentti, hänen helposti tunnistettava lauluäänensä, ei soinut yhtä hallitusti kuin levyllä, mutta pieni säröisyys kuuluu live-tilanteeseen. Samplerin käytössä sattuneet mokat hän sai myös anteeksi. Pieni epätäydellisyys teki hänestä palvovan yleisön silmissä entistä ihanamman.

Hieno muisto

Illan kohokohta oli Heapin vaihtoehtoiseksi joululauluksi kirjoittama Just For Now, jota hän laulaa keikoilla yhdessä yleisön kanssa. Välillä tuntui, ettei hän olisi tarvinnut bändiä avukseen lainkaan, vaan se häiritsi laulajan ja yleisön välistä vuorovaikutusta.

Viisihenkisen taustabändin kanssa viimeisenä esitetty Tidal kuitenkin todisti, että Heapin rokkaavammat biisit kaipaavat taustatukea. Laulaja sonnustautui aurinkolaseihin ja kaulassa kannettavaan kosketinsoittimeen, ja antoi palaa.

Keikan päätteeksi kuullun Hide And Seekin jälkeen vieressäni seissyt tyttö itki poikaystävänsä olkaa vasten. Hieno ilta alkoi muuttua hienoksi muistoksi.