Kulttuuri

Kapellimestariteos toi Vesa Sirénille Tieto-Finlandian

Tieto-Finlandian voittajateoksen Suomalaiset kapellimestarit tekijä Vesa Sirén. Lehtikuva.
Tieto-Finlandian voittajateoksen Suomalaiset kapellimestarit tekijä Vesa Sirén. Lehtikuva.

Tieto-Finlandia-palkinnon voittajan valinnut Sinikka Salo ei kehuja säästellyt perustellessaan Vesa Sirénin kirjan palkitsemista. Suomen Pankin johtokunnan entisen jäsenen mukaan Sirénin Suomalaiset kapellimestarit – Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin on lukuelämys, joka pystyy tarjoamaan myös oppia.

Pari viikkoa sitten musiikkitoimittaja Vesa Sirén sai kuulla olevansa yksi kuudesta ehdokkaasta Tieto-Finlandia-palkinnon voittajaksi. Sirén muistutti olleensa ehdolla aiemminkin, eikä silloinkaan tärpännyt. Lisäksi hän katsoi tänä vuonna joutuneensa loppusuoralla pelottavan kovaan seuraan.

Mutta sieltä se palkinto kuitenkin tuli. Työlle, joka Sinikka Salon mukaan osoittaa, että tietokirja ei kuole. Salo myös totesi teoksen valottavan hienosti suomalaista kapellimestari-ilmiötä, Suomen musiikkimaineen keskeistä osaa.

– Teoksesta tulee havainnollisesti esiin taiteen tekemisen kovuus ja arki, hyvien tulosten edellyttämä kurinalaisuus. Kaikesta välittyy läpikäyvänä rakkaus musiikkiin, Salo kuvaili.