Kulttuuri

Tanssia sanoilla

• Jacques Brel ja lyriikan parlamentti. Ohjaus ja dramaturgia Mikko Rantanen, sovitukset Marja-Leena Venho ja Taina Möysä, lavastus Risto Nurmio, Simo Martin ja Seppo Lehtonen. Ensi-ilta Kaarina-teatterissa 5.11.

Lyriikan parlamentti marssii lavalle mukanaan rakkautta, kaipuuta, inhimillisyyttä ja juovuttavaa elämää. Mikko Rantasen ohjaama esitys yhdistelee mielenkiintoisella tavalla belgialaisen laulaja-lauluntekijä Jacques Brelin (1929–1978) sävellyksiä ja sanoituksia.

Brelin notkea ja oivaltava lyriikka on kuin eloisaa tanssia ja sopii erinomaisesti teatterin lavalle. Rantasen dramaturgia nostaa tekstin uudelle tasolle kooten yksittäiset laulut ja lausunnat kerronnallisesti eteneväksi kokonaisuudeksi. Esityksen hallitsevina elementteinä vuorottelevat hersyvä riimittely ja sydänalaa riipaiseva realismi, joka kaikuluotaa ihmistä pintaa syvemmältä.

Jacques Brel ja lyriikan parlamentti on yhtä aikaa raikkaan moderni ja viehättävän vanhanaikainen. Ulkona hämärtyvä syysilta sekä Kaarina-teatterin vanhan puutalon tuoksu, narahtavat lattialaudat ja huokaavat nurkat sopivat tunnelmaan. Koskettavat sanat ja sävelet lipuvat läpi katsomon naurun ja lämmön saattelemina. Ainostaan, ilmeisesti ilmastointilaitteesta kuuluva, kimeä ujellus onnistuu häiritsemään esityksen hiljaisemmissa kohdissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lyriikan parlamentissa näyttelijät antavat kaikkensa. Cristel Noopila, Sanna Ohvo, Hannu Pajunen, Erica Selin, Jarmo Selin ja Salla Vahtera ovat vakuuttavia eläytyessään Brelin lyriikoihin ja sukeltaessaan rooleihinsa sanojen taakse. Vaikka näyttelijät suoriutuvat erinomaisesti myös sooloistaan, tulee heidän vahvuutensa parhaiten esille dynaamisissa ryhmänumeroissa.

Laulut säestetään pianolla, huilulla ja viululla. Muuten elävän musiikin mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty ja hienot sävellykset jäävät sivurooliin. Musiikin innovatiivisempi sitominen osaksi esitystä olisi saattanut antaa enemmän syvyyttä. Teatterin visuaalisuutta Rantanen ei onneksi ole unohtanut.

Jacques Brel ja lyriikan parlamentti on tiivis ja sopivasti riisuttu kokonaisuus. Vaikka Brelin tekstit on ladattu täyteen merkityksiä ja oivalluksia, niiden konkretia kuljettaa ajatusta eteenpäin. Esityksestä voivat siis nauttia myös ne, joille Brelin tuotanto ei ole ennestään tuttu.