Kulttuuri

Kovaa menoa
hautaustoimistossa

Hallamaan sisarukset (Liisa Saviluoto, vas., Jonna Laatu) panevat asioita järjestykseen Aimo Tiaisen (Panu Saarnivaara), veljenpoika Helmerin (Henri Inkinen) ja Honeyn (Hannele Vesala) avustuksella.
Hallamaan sisarukset (Liisa Saviluoto, vas., Jonna Laatu) panevat asioita järjestykseen Aimo Tiaisen (Panu Saarnivaara), veljenpoika Helmerin (Henri Inkinen) ja Honeyn (Hannele Vesala) avustuksella.

• Rauli Jokelin – Panu Raipia: Kuin tuhka tuuleen. Teatteriryhmä Maneeri, ohjaus Kauno Takarautio, lavastus, ja puvut työryhmä, valot Raimo Laurila, musiikin sävellys Jouni Lehtonen. Ensi-ilta 22.10. Teatteri Maneerissa (Maariankatu 1).

Rauli Jokelinin ja Panu Raipian kirjoittama Kuin tuhka tuuleen kantaesitettiin Tampereen Komediateatterissa syksyllä 2004, ja näytelmästä tuli oitis yleisönsuosikki. Hautaustoimistoon sijoittuva komedia sytytti myös monet harrastajateatterit. Ennen Maneeria siihen ovat ehtineet jo tarttua ainakin Loimaan teatteri ja Nummenmäen työväen näyttämö.

Mikään suuri komedia Kuin tuhka tuuleen ei ole, mutta farssimaisia juonenkäänteitä, hurttia huumoria ja pikkunokkelaa sanailua sisältävä näytelmä on mitä sopivinta pikkujoulukauden ohjelmistoa. Ja käyhän kuolemalla leikittely Halloweenin ja vainajien muistopäivän läheisyyteenkin.

Sisarukset Aurora ja Camilla Hallamaa pyörittävät hautaustoimistoa jo kolmannessa polvessa, mutta nyt sen päivät näyttävät luetuilta. Asiakaspulan takia yritys on joutunut konkurssin partaalle. Sisarusten laatiessa epätoivoisia suunnitelmia kuolleisuuden lisäämiseksi toimistoon saapuu kuin taivaan lahjana dollareita kylvävä amerikansuomalainen Tom Dudley, joka haluaa saada isänsä kotimaan multiin mahdollisimman huomaamattomasti ja hiljaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikki ei tietenkään ole sitä, miltä näyttää, ja näytelmästä kehkeytyy melkoinen seikkailu, johon kietoutuvat Hallamaan sisarusten ohessa heidän veljenpoikansa Helmer, pari gangsteria, yksi typykkä, kosija ja poliisi.

Maneerilaiset suoriutuvat tarkkaa rytmitajua vaativasta esityksestä kunnialla, vaikka ensi-illassa vähän vielä hapuiltiinkin. Pieniä epätarkkuuksia enemmän häiritsi Kauno Takaraution ohjausratkaisu, joka panee henkilöt puhumaan tämän tästä yleisölle eikä toisilleen. Ratkaisu rikkoo juoninäytelmän intensiteettiä ja hankaloittaa luontevaa näyttelemistä. Teennäiseltä kuulostava replikointi muuttuu kuin taikaiskusta uskottavaksi, kun näyttelijät pääsevät suuntaamaan sanansa vastanäyttelijälle.

Parhaiten kahteen suuntaan näyttelemisessä onnistuvat Camilla ja Aurora Hallamaata esittävät Liisa Saviluoto ja Jonna Laatu. Heidän sisaruksensa ovat myös hauskasti eripariset, toinen asiallisempi, toinen hössömpi. Ja vaikka veljenpoika Helmer (Henri Inkinen) on sitä mieltä, ettei sarkasmi sovi hänen tädeilleen, mielestäni asia on juuri päinvastoin.

Camillaa ja Auroraa lukuunottamatta näytelmän henkilöt ovat vahvasti karrikoituja tyyppejä, jotka maneerilaiset toteuttavat sopivasti hullutellen. Erityisesti Marko Pollarin kovapintainen gangsteri Tom Dudley ja Panu Saarnivaaran romanttinen kosija Aimo Tiainen rakentavat esitykseen hauskan vastaparin.