Kirja-arvostelut

Kirjallisuus on fantastista

Kirjan kansikuva on Anssi Rauhalan tekemä.
Kirjan kansikuva on Anssi Rauhalan tekemä.

• Petri Salin: Kolmaskymmenes kolmas simpanssi. Turbator 2010. 247 s.

Nyt ratkeaa moni arvoitus. Kuinka Mozartin Requiem syntyi? Mitä mieltä Robison Crusoe oli kronikoitsijansa Daniel Defoen työstä? Kuka kirjoitti Shakespearen näytelmät eli keksi länsimaisen ihmisen?

Suomalainen harvinaisuus, huumorintajulla ja sivistyksen taakalla siunattu pulp-kirjailija Petri Salin leikkii vakavilla kysymyksillä. Hämäräseura aikoo panna kaikki Shakespearen tekstit kompuutterimankeliin luodakseen itsensä Shakespearen, jonka olemassaolo on vaakalaudalla. Esiin nousee tosiasia, jota tietokirjailijat ja kirjallisuushistorialliset etsivät eivät näytä tajuavan: ”He tietävät, ettei sillä ole väliä kuka ne kirjoitti. Vain sillä on väliä että ne on kirjoitettu.”

Piti lukea Salinin kirjallisesti ja kulttuurihistoriallisesti vallattomien novellien kokoelma ennen kuin järjen sanaan tuli törmättyä muualla kuin akatemian pimiössä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salinin sankari on Shakespeare, jonka Myrsky, Hamlet, Lear ja ne muut – sekä itse kirjailija – pyörivät teksteissä veijarimaisen nyrjähtäneissä yhteyksissä. Ne eivät latista tunnelmaa kuten kirjallisuustieteellisesti ottaen vakavimmissa teksteissä, joissa huumorin ja mielikuvituksen korvaa ironia ja pedanttisuus.

Salin ei tee lukeneisuudestaan isoa numeroa. Hän harrastaa entä jos -kujeilua korkeakulttuurin parissa. Kertaakaan ei tule mieleen, että kirjoittaja esittää viisaampaa kuin onkaan.

Bestseller-listojen tällä puolen elävä pulp näköjään voi olla myös älyllisen (tai älyttömän) raikasta. Siinä kun monet nykypulppaajat yrittävät kädet täristen jäljitellä viime vuosisadan alkupuolen fantasiamestareita, Salin lainaa perinteistä vain viitteellisiä yleiskaavoja. Ne hän koristelee suurilla erisnimillä ja myyttikertomuksilla, joita ohjaa keksimisen ilo eikä halu näyttää.

Jos Salin olisi amerikkalaiskirjailija, hänen novelleistaan olisi jo tehty riippumattomien tuottajien vänkiä B-elokuvia. Koska Petri Salin on suomalainen, hän kirjoittaa sujuvaa nörttiproosaa itselleen rakkaista aiheista. Kaikesta näkee, että kirjoittaja on oikeasti lukenut lainaamaansa Shakespearea. Ja mitä ilmeisimmin myös mm. Jorge Luis Borgesia, J. G. Ballardia, Ray Bradburya ja Peter Ackroydia.

Nimistä pääsee tyylin jäljille, vaikka se tyyli onkin pääosin Salinin omaa. Tunnelmaa antaa maanläheinen suomalaisuus, omalaatuinen hirtehis-romanttinen tyyli, jossa ihmeellisiin asioihin suhtaudutaan turhia tunteilematta.

Petri Salin Turku-lavalla tänään klo 13.30.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit