Kulttuuri

Performanssin pioneeri saarellaan

Sukupolvensa avantgardisteihin kuuluva Mauno Hartman näyttää aidosti yllättyneeltä saadessaan Nauvoon vierailulle tulleelta ystävältään, Aiju von Schönemanilta keväällä julkaistun postimerkkivihon. Suomalaista nykytaidetta esittelevä sarja sisältää kuvan Hartmanin hirsiveistoksesta. Jatkossa kuvanveistäjä voi lähettää kirjeensä omalla postimerkillään.

– Ovat tallentaneet tähän osan isommasta veistoksesta, tuumaa taiteilija katsellessaan kuvaa tummasta hirsiveistoksestaan.

Aikoinaan Hartmanin suurten veistosten sisään, ympärille ja pintoihin rakentui myös tanssia.

Kuvanveistäjä kertoo, miten hän, runoilija Pentti Ailio ja säveltäjä Tauno Marttinen rakensivat yhteisiä kokonaistaideteoksia 1960-luvun alussa. Silloin ei vielä kukaan puhunut performanssista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eri alojen taiteilijoilla oli tarve luoda yhteisiä, tuoreita projekteja, lähestyä samaa asiaa eri ilmaisujen kautta. Tuottaa uudenlaisia elämyksiä.

– Hirret ovat nykyään liian raskaita syliini. Olen siirtynyt kevyempiin materiaaleihin, ruokoon ja pienempään puustoon, oksiin, kertoo Hartman työtilansa terassilla.

Myöhäiseen syksyyn saarellaan työskentelevä Manu Hartman sanoo, ettei hänen taiteessaan ole päätepysäkkiä. Prosessi jatkuu joka päivä, se on päättymätön.

Ensin kuitenkin pitää olla olemassa materiaali, joka kiinnostaa häntä ja joka luo imua tekemiseen. Yleensä oivallus teemasta, tekemisen suunnasta on niin rikas, että se antaa potentiaalia moneen työhön.

– Samasta teemasta syntyy variaatioita, ja näin syntyy sarjoja. Oivallus antaa mahdollisuuden työstää ideaa eteenpäin. Sitten on kiva seurata sarjoissa, miten teema on kehittynyt.

– Kun olen fyysisesti ja teknisesti ratkaissut jonkin asian, siitä syntyy hurjaa iloa, Hartman toteaa.

Etenkin puumateriaalin ja värien kautta taiteilija tuntee tavoittavan haluamansa muodon ja suhteet teokseensa.

– Taideteos koskettaa tai ei kosketa, se soi tai ei soi, that’s it. Jos suhteet ovat kohdallaan, teos toimii, olipa kyse sitten mistä tahansa ilmaisulajista.

Lahden Sibeliustalon nimikkotaiteilijaksi säveltäjä Kalevi Ahon kanssa valittu Hartman sanoo kulkevansa kaikki aistit mukanaan. Musiikilla ja ympäristön äänimaailmalla on aina ollut hänelle tärkeä merkitys.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA