Kulttuuri

Toisen maailmansodan aikainen Enigma-salauslaite innostaa matikkaan

Tohtori James Grime kertoo, että Enigman kirjainnäppäin pitää painaa rauhallisesti pohjaan. Koodatut viestit lähetettiin sota-aikana eteenpäin morsetuksena.
Tohtori James Grime kertoo, että Enigman kirjainnäppäin pitää painaa rauhallisesti pohjaan. Koodatut viestit lähetettiin sota-aikana eteenpäin morsetuksena.

Turun pääkirjaston Studiossa oli lauantaina esillä monesta kirjasta ja elokuvasta tuttu salauslaite. Toisen maailmansodan aikainen saksalaismasiina Enigma oli tullut kryptografi James Grimen mukana Suomeen.

Englantilainen Grime kiertää ympäri Eurooppaa esittelemässä laitetta. Cambridgen yliopiston Enigma-projektin tarkoituksena on houkutella nuoria matematiikan ja luonnontieteiden pariin.

– Kyllähän Enigmasta ja kryptografiasta voisi oppia katsomalla opetusvideoita tai lukemalla kirjoja, mutta nuorille on tärkeää päästä kokeilemaan itse, Grime kertoi ennen luentoaan.

Laitetta esitellään koulujen lisäksi myös museoissa, yliopistoissa ja kirjastoissa. Koodausluento veti Turun pääkirjastoon lauantaina kymmeniä kiinnostuneita.

– Minulle vain soitto, niin hyppään lentokoneeseen ja tulen esitelmöimään laitteesta. Kohteeseen pitää lentää muutkin kuin halpalentoyhtiöt, sillä niiden henkilökunta ei oikein ymmärrä 13-kiloisen, erikoisen laitteen kuljettamista matkustamossa, Grime nauroi.

Enigma-koneita on säilynyt muutamia kymmeniä. Suomessa on yksi laite, joka lepää Viestimuseon vitriinissä.

Sähkömekaanista salauslaitetta, joka toimii kolmen pyörivän roottorin avulla, pidettiin 1930-luvun lopussa murtamattomana. Lopulta puolalaiset ja brittiläiset tiedemiehet onnistuivat murtamaan salauksen.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA