Kirja-arvostelut

Häiriöitä todellisuudessa

•  J. K. Miettinen: Häiriötekijä. Turbator 2010. 236 s.

J. K. Miettisen tekstejä on julkaistu muun muassa erikois- ja verkkolehdissä Tähtivaeltaja, Legolas, Finnzine, Alienisti ja Usva.

Häiriötekijä-kirjaan koottuja, osittain aiemmin ilmestymättömiä novelleja yhdistää ristiriita vallitsevaan todellisuuteen. On tarkastelussa eläinaktivismi tai arkiset sukupuoliroolit, Miettinen keksii aiheeseen oman, usein yllättävän näkökulman.

Sissi-iskulla käynnistyvä Cowgirl Blues vie ajatukset kettutyttöihin ja eläinten oikeuksia vaativiin feissareihin. Alkuasetelmasta Miettinen rakentaa kuitenkin aivan jotain muuta. Tarinaan nivoutuu suomalaista arkirealismia, globaalin talouden kauhunäkymiä sekä pienryhmän vallankäyttöä, joka lopulta kiskaisee kertomuksen synkeille vesille.

Vastaavalla tavalla Miettinen käsittelee vaikkapa todella yllättävää perheenlisäystä (Raskautettu), haaksirikkoa (Aallot itkevät hiljaa), normaalitiedon ylittävää oivallusta (Nopeat ja kuolleet) sekä ajan vääjäämätöntä kulkua (Tuhatvuotias puu).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raskautettu käynnistyy krapula-aamusta mutta kääntyy ainutlaatuiseksi koettelemukseksi, kun kertojamies tajuaa olevansa raskaana. Tilanne on joka suhteessa uusi ja koulii kokijan kovimman kautta kohtaamaan uuden elämän – tai itse asiassa monta.

Aallot itkevät hiljaa tuo laivaan haaksirikkoisen. Pelastetun myötä alkaa tapahtua kummia, huipennuksena makaaberit orgiat, kun tavalliset merenkyntäjät kohtaavat tuntemattomat seilaajat.

Nopeat ja kuolleet kuljettaa vuorostaan Napoleonin sotaleiriin Waterloon taistelua edeltävänä iltana. Outo kulkija tuo ranskalaisten ylipäällikölle tietoa uhkaavasta katastrofista ja visioi, miten voitto olisi saavutettavissa. Tulevaisuuden sodankäynnin keinot menevät kuitenkin korsikalaisen ymmärryksen yli ja historia kirjoitetaan sittenkin niin kuin se on kirjoitettu.

Tuhatvuotias puu kuvaa pitkän ajanjakson tapahtumia tiukasti rajatussa miljöössä. Teksti on kokoelman parhaimmistoa: eeppinen kaari vuosisatojen halki kantaa hienosti ja kytkee mukaan niin keijut kuin urbaanin todellisuuden.

Miettinen on vahvoilla ideoinnin ohella kuvatessaan tapahtumia ja ilmiöitä. Toiminta on rytmitetty jouhevasti ja sateen tuntee ilman paperista sivumakua.

Kaikilta osin työjälki ei ole samaa tasoa. Esimerkiksi henkilöt sekä heidän suhteensa ja luonteensa tuntuvat hyvin usein karikatyyreiltä. Lisäksi kun vaikkapa laiva seisahtuu merellä tuosta vain, kerronnallinen ekonomia vesittää kokonaisuuden uskottavuutta.

Lisäksi painate vilisee typoja, jotka olisi ollut syytä kustannustoimittaa lopullisesta tekstistä.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit