Näyttämötaide

Klassikko rohkeasti revitellen

”Loimoin helmassa liekkui Impivaaran jykevä pirtti. --- Näkyi niinkuin pirtti olis heidät oksentanut savuneen kidastansa ulos lumiselle maalle, jossa he” – Juhani, Simeoni (Jukka Rasila), Timo, Lauri (Santtu Karvonen), Aapo, Tuomas (Kalle Lamberg) ja Eero (Miska Kaukonen) – ”nyt seisoivat”.
”Loimoin helmassa liekkui Impivaaran jykevä pirtti. --- Näkyi niinkuin pirtti olis heidät oksentanut savuneen kidastansa ulos lumiselle maalle, jossa he” – Juhani, Simeoni (Jukka Rasila), Timo, Lauri (Santtu Karvonen), Aapo, Tuomas (Kalle Lamberg) ja Eero (Miska Kaukonen) – ”nyt seisoivat”.

• Mikko Koivusalo Aleksis Kiven alkuperäisteoksen pohjalta: Seitsemän veljestä. Linnateatteri. Ohjaus Kari-Pekka Toivonen. Lavastus Janne Siltavuori. Puvustus Riitta Röpelinen. Valot Marko Korkeaniemi ja Kristian Uusitalo. Äänet Jussi Vuola. Maskeeraus ja peruukit Minna Pilvinen. Ensi-ilta 28.5. Teatteri Emma.

TPS (= Toukolan paska sakki) rökittää Jukolan poikia vähän väliä ja sauna palaa ainakin viisi kertaa. Viertolan härkälauman virkaa toimittaa jalkojaan tömistävä yleisö – jota ei sentään teurasteta seitsemän veljeksen hengen pitimiksi –, joka saa naurettavakseen Hiidenkivellä juopottelemaan äityneen Laurin nauta-aiheista stand-up-komiikkaa.

Armoitetun tarinankertojan Taula-Matin sijaan seitsemän veljestä saa vierailulle peräti kolme – kenties Suomen kuuluisinta – Mattia: politiikassa ryvettyneen ja absolutismissaan kuivakan Lauta-Matin, Tepon veljen jolla kolottaa kaffehammasta sekä entisen mäkihyppääjän, joka sentään lopettaa kertomuksensa alkuperäisen Taula-Matin sanoin: ”ja sitten me ryypättiin”.

Mikko Koivusalon hulvaton Seitsemän veljestä käsittelee Aleksis Kiven klassikkotekstiä rohkeasti revitellen. Arkaainen Suomi lyö huolettomasti kättä nykyajan kanssa; anakronismi, liioittelu ja verbaalihuumori rehottavat komiikan tiheässä viidakossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käsikirjoitus kunnioittaa alkuperäisteosta. Hahmogalleria ja juoni seurailevat löyhästi Kiven realistis-humoristista tarinaa, mutta Kiven kieltä on säästetty vain mausteeksi sinne tänne ja silloinkin usein irvileukaisesti väännellen.

Linnateatterin Seitsemän veljestä on raikas ja originelli – suomalaista kesäteatteria hauskimmillaan ja parhaimmillaan.

Neljän näyttelijän voimin

Kari-Pekka Toivosen komeassa debyyttiohjauksessa kesäistä puskateatteria tehdään itseironisesti. Kuten Miska Kaukosen esittämä tarinan ulkopuolinen kertojahahmo havainnoi: ”näyttämöllä nähdään yletöntä juopottelua, naisiksi pukeutuneita miehiä sekä kömpelöä tarinan kuljetusta kertojan avulla”. Tietenkin siellä myös riisuudutaan tennissukkasilleen ja nähdään romanikarikatyyri.

Paljon saadaan irti siitäkin tosiseikasta, että seitsemän veljeksen roolit ja 18 muuta roolia hoituvat parituntisessa esityksessä neljän näyttelijän voimin. Santtu Karvonen, Miska Kaukonen, Kalle Lamberg ja Jukka Rasila tekevät erinomaista työtä vaihtamalla lennossa hahmosta toiseen. Hahmot syntyvät taiturimaisesti ilmeitä, eleitä, ryhtiä, puhetapaa ja välillä myös asua vaihtamalla.

Toiminnanpaljous on tarkasti rytmitettyä ja energiset näyttelijät muodostavat erinomaisesti yhteen pelaavan joukkueen. Vauhdikas esitys vaatii näyttelijöiltä paitsi fyysistä kuntoa, myös ajoituksen tajua ja ilmiömäistä muuntautumiskykyä; Karvonen, Kaukonen, Lamberg ja Rasila ovat tässä suhteessa ehdottomasti miehiä paikallaan.

Leikittelyä kesäteatterikliseillä

Esityksen skenografinen ilme istuu erinomaisesti koomiseen tyylilajiin, jossa leikitellään kesäteatterikliseillä.

Perinteiset maalatut taustaseinät esittävät muun muassa metsämaisemaa, tupaa, saunaa, koulua ja kirkkoa. Lukuisat ovet ja aukot taipuvat hahmojen vauhdikkaisiin ja koomisiin sisääntuloihin ja poistumisiin. Nopeasti näyttämön takana näkymättömissä vaihdettavat puvut ja peruukit yllättävät yhä uudestaan.

Tänä kesänä Linnateatteri osuu napakymppiin. Seitsemän veljestä on hersyttävässä älyttömyydessään rohkea tulkinta alkuperäisestä klassikosta. Se on taitavaa komiikkaa, jossa näyttelijät laittavat itsensä täysillä likoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei ihme, että ensi-iltayleisö hekotti ja aplodeerasi tuon tuostakin. Kivikin varmaan nauraisi haudassaan, jos kokisi esityksen.

Luitko jo nämä?