Ellasta ja kavereista energiaa koko perheelle

Opettaja (Mika Eirtovaara) demonstroi korkeiden pussihyppyjen tekniikkaa. 1A:n oppilaat Pukari (Riku Nieminen), Ella (Minka Kuustonen), Tuukka (Tomi Turunen) ja Hanna (Ushma Karnani) ottavat oppia.
Opettaja (Mika Eirtovaara) demonstroi korkeiden pussihyppyjen tekniikkaa. 1A:n oppilaat Pukari (Riku Nieminen), Ella (Minka Kuustonen), Tuukka (Tomi Turunen) ja Hanna (Ushma Karnani) ottavat oppia.

• Timo Parvela: Ella ja kaverit. Dramatisointi Tiina Puumalainen. Linnateatteri ja Aleksanterin teatteri. Ohjaus Mikko Kouki. Musiikin sävellys, kapellimestari Antti Vauramo. Koreografia Salla Kärkkäinen. Lavastus Janne Siltavuori. Pukusuunnittelu Riitta Röpelinen. Valosuunnittelu Janne Teivainen. Äänisuunnittelu Antti Vauramo ja Mikko Engberg. Maskeerauksen suunnittelu Kati Wirta. 27.5. Holiday Club Caribia.

Timo Parvelan suosittujen Ella-lastenkirjojen karikatyyrimäiset hahmot ja vauhdikkaat tilanteet viihdyttävät sekä lapsia että aikuisia. Parvela puhuu kirjoissaan lämminhenkisesti ystävyydestä, ja vaikka yleistunnelmaa värittää hulvaton huumori, mausteena on myös ripaus vakavia sävyjä.

Elloista on viime vuosina tehty myös useita näyttämösovituksia. Tiina Puumalaisen dramatisoima Ella ja kaverit (kantaesitys 15.4.2010 Aleksanterin teatterissa) perustuu Parvelan yhteisniteisiin Ella ja kaverit 1–3 sekä 4–7.

Mikko Koukin ohjaamassa energisessä esityksessä 1A-luokan oppilaat hinkuvat yökouluun, käyvät teatterissa ja osallistuvat koulujen välisiin taito-olympialaisiin. Ella rakastuu ja opettaja tulee suuruudenhulluksi.

Rytmittävä musiikki

Niin kirjassa kuin esityksessäkin nimihenkilö Ella (Minka Kuustonen) toimii kertojan roolissa, joka sitoo tapahtumat yhteen. Antti Vauramon esitystä varten säveltämä musiikki rytmittää reipasta kokonaisuutta, ja laulut myös kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Aikuisnäyttelijät ovat rakentaneet lapsihahmonsa liioitellen, mutta silti tunnistettavasti. Puhetavat, ilmeet ja liikekieli ovat suurieleisiä, mutta niillä on aito perusta. 7- ja 11-vuotiaiden lasteni suosikkihahmoja ovat hermoraunio opettaja – ja tämän rennon letkeä sijainen – joita kumpaakin esittää huumoria revitellen Mika Eirtovaara.

Näyttelijät muodostavat tyylillisesti ja energeettisesti yhtenäisen ryhmän. Näyttelijöiden äänellisissä ja musikaalisissa kyvyissä on vaihtelua, mikä ilmenee erityisesti soololauluosuuksissa.

Minka Kuustosen (Ella), Ushma Karnanin (Hanna) ja Jenni Hakalan (Tiina) vahvoja, teatterilauluun sopivia ääniä on ilo kuunnella yksinlaulunakin.

Eläytyvä yleisö

Ella ja kaverit -esitystä on tänä keväänä esitetty Aleksanterin teatterissa sekä Linnanmäen Peacock-teatterissa. Turussa esitykset järjestetään ankeassa Holiday Club Caribiassa. Popcorninlemuiseen palloiluhalliin on hankalaa rakentaa teatteriesityksen vaatimaa intiimiyden tunnelmaa, joka varmasti olisi syntynyt luonnostaan Linnateatterin pesämäisessä teatterisalissa.

Kolkosta esityspaikasta huolimatta yleisö eläytyy esitykseen nauramalla, aplodeeraamalla ja kommentoimalla. Parvelan kirjojen henkinen esitys on ammattitaitoisesti tehtyä teatteriviihdettä, jonka parissa parituntinen vierähtää kepeästi naurahdellen.

ANNINA KARHU