Iloisesti kahden musiikin loukussa
Orkesteri- ja kamarimusiikin säveltäjänä viime vuosina paremmin tunnettu Pertti Jalava on yhä kotonaan myös ”kevyemmän” musiikin parissa. Tänä iltana kuullaan Sibelius-museossa levynjulkistamiskonsertti, joka koostuu Peppe Jalava Bandin tuoreen Go to the Beach -levyn materiaalista.
Ensi viikolla kuullaan Jalavan klassista tuotantoa, kun kitarataiteilija Kimmo Rahunen ja puolalainen Akademos-jousikvartetti juhlistavat säveltäjän 50-vuotispäivää kolmessa konsertissa.
Peppe Jalava Band on tavattu luokitella jazzyhtyeeksi. Säveltäjän itsensä mielestä luokittelu on täysin toisarvoista.
– Ei sillä tyylisuunnan määrittelyllä ole minkäänlaista merkitystä – paitsi siinä, minne bändiä tarjoaa keikalle.
Sekään ei ole käytännössä kovin suuri ongelma, sillä keikkoja on todella harvakseltaan.
– Meillä ei ole ketään aktiivista ihmistä myymässä. Pikku rundi kotimaassa olisi ihan hieno asia, paluun rumpujen taakse tehnyt Jalava toteaa.
Jalava aloitti rumpalina, mutta oman bändinsä riveissä hänet on tähän saakka tunnettu kosketinsoittajana. Rumpujensoitto jäi pariksi vuosikymmeneksi ihan kokonaan, mutta nyt kompit sykkivät jälleen nuoruuden innolla.
– Bändiin on paljon helpompi löytää hyviä rumpaleita kuin hyviä kosketinsoittajia. Sen tähden varmaan siirryin aikoinaan pianoon, Jalava toteaa.
Ostaessaan aikoinaan 17-vuotiaana kesätyörahoilla ensimmäiset rummut – sama patteristo hänellä on muuten yhä – Jalava lainasi samalla kaveriltaan pienen sähköisen kosketinsoittimen, jolla alkoi tapailla melodiakulkuja ja sointuja. Onnistuneelta kuulostavat kuviot hän myös rupesi kirjoittamaan ylös.
– Nuotteja opettelin lukemaan rumpukirjoista, mutta kävin myöhemmin läpi myös Aaronin pianokoulut sun muut.
Jalavan nuoruuden suosikkeja olivat tuon ajan progebändit ja sittemmin fuusiojazz. Tärkeimpiä yksittäisiä vaikuttajia olivat erityisesti Jethro Tull ja Weather Report.
LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA