Kulttuuri

Lasimuseo esittelee muotoilija Sunan pliseerauksia

Muotoilija Marja Sunan mielestä kaiken luomistyön takana pitää olla sanoma tai ajatus. Hänelle itselleen rakkaisiin muotoihin kuuluu pliseeraus; vekit menevät ylöspäin ja alaspäin kuin itse elämä.

Suomen Lasimuseo näyttää syyskuuhun asti jatkuvalla näyttelyllä, miten Marja Suna on pliseerannut niin koruja, metalliveistoksia, lasiesineitä kuin kangastakin. Esillä on toki muitakin muotoja ja materiaaleja.

Tutkija Uta Laurén kiinnostui Sunasta, kun tämä löysi materiaalikseen lasin. Suna on mukana yhdellä vadilla myös Lasimuseon toisessa näyttelyssä, joka esittelee kotimaisen lasimuotoilun viimeisen viisivuotiskauden tuulahduksia.

Laurénin mielestä Suna on esimerkki siitä, miten pitkään työskennellyt muotoilija pystyy uudistumaan. Hänen tuotannossaan barokin loistokkuus yhdistyy klassiseen eleganssiin, selkeyteen ja ajattomuuteen.

Käyttövaatteita ei näyttelyssä ole juurikaan kuin valokuvina, vaikka Suna tunnettiin neljännesvuosisadan ajan Marimekon suunnittelijana. Sadan esineen kokonaisuus painottuu kahteen viime vuosikymmeneen, vaate-, paperi- ja metalliveistoksiin sekä koruihin.