Lukupiiri pyörähti kirjaksi – Kattava lista kevään tietokirjoista

Ritva Hapuli (vas.), Nina Koskivaara ja Johanna Matero lukevat mielellään, piirissä ja ilman.
Ritva Hapuli (vas.), Nina Koskivaara ja Johanna Matero lukevat mielellään, piirissä ja ilman.

Turun Sanomat

TUOMO KARHU

Turkulaisten Johanna Materon, Ritva Hapulin ja Nina Koskivaaran toimittama Lukupiirikirja (BTJ) vie jaettujen kertomusten maailmaan. Itsekin 15 vuotta lukupiiriä pyörittänyt kolmikko kertoo kirjassaan lukupiirien historiasta ja nykyisyydestä sekä tarjoaa luku- ja keskusteluvinkkejä.

– Lukupiiri on lukemista harrastavien ihmisten yhteisö, Johanna Matero määrittelee kirjan peruskäsitteen.

– Lukupiiri on sangen laaja ja joustava ilmiö, joka sietää ja sallii hyvin erilaisia ilmenemismuotoja. Piirejä voi pitää esimerkiksi työväenopistoissa, kirjastoissa, yliopistoissa, ystävien kesken, verkossa, lehdissä...

Lukupiiriharrastus juontuu satojen vuosien takaa.

– Janne Tunturi kirjoittaa teoksessamme, että niiden tausta on oikeastaan 1700-luvulla syntyneissä lukuseuroissa. Silloin lukupiirit olivat miesten puuhia, Ritva Hapuli kertoo.

Myöhemmin lukupiiritoimintaa jatkettiin kirjallisissa salongeissa.

– Salongit olivat voimissaan varsinkin 1900-luvun alkupuolella, Matero kertoo.

Halu tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin lienee yksi tärkeimmistä syistä lukea kirjallisuutta. Materon, Hapulin ja Koskivaaran mielestä lukupiirit ovat tapa lisätä tutustumisen tehokkuutta.

– Kun kirjat jaetaan muiden kesken, saadaan uusia näkökulmia ja ajatuksia, joita ei yksin syntyisi. Samalla lukupiirit ovat myös paikkoja, joissa saa lukuvinkkejä. Uskoisin, että meidän kirjammekin on aarreaitta ihmisille, jotka tuskastelevat, mitä lukea seuraavaksi, Koskivaara sanoo.

Lukupiirikirja valaisee sekä lukuilon että lukupiirien kokemuksia ja hahmottelee lukupiirien rajoja ja mahdollisuuksia.

Lukupiireistä on moneksi, mutta terapiaa ne eivät ole.

– Lukupiiri ei missään nimessä saa olla kenenkään terapiapaikka. Lukemis- tai keskusteluprosessi sinänsä voi toki olla eheyttävä, mutta lukupiiri ei saa olla kenenkään yksittäisen ihmisen henkilökohtaisen draaman näyttämö. Lähtökohdastamme kertoo jotain sekin, että teoksen työnimi oli ”Jaetut kertomukset”, Matero kertoo.

– Meillä oli alusta asti vähän kliseenomaisestikin ideana, että lukupiirit ovat jatkumoa nuotion ympärillä kerrotuille tarinoille, Koskivaara sanoo.

Kirjastonhoitajana Turun kaupunginkirjastossa työskentelevä Ritva Hapuli on huomannut, että paraikaa on menossa suoranainen lukupiiribuumi.

– Vaikka koko ajan kauheasti rummutetaan kirjallisuuden ja kirjaston kuolemaa, kirjastohoitajana työskennellessäni törmäsin tammikuun aikana kolmeen perusteilla olevaan lukupiiriin. Ihmisillä on selvästikin kova tarve palata kirjan pariin, Hapuli kertoo.

Osaltaan kirjallisuudessa houkuttelee sen – vaarallisuus. Niin paljon kuin kulttuurin harrastamisen terveyttä edistävistä vaikutuksista puhutaankin, kirjallisuuden harrastaminen on kautta aikain ollut hurjaa leikkiä. Koskaan ei tiedä, mihin sanat johdattavat. Aiheuttihan Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksetkin (1774) itsemurha-aallon toivottomista rakkaussuhteista kärsivien nuorten miesten keskuudessa.

– Lukemisen historia on täynnä todisteita kirjojen vaarallisuudesta, Matero vakuuttaa.

Lukupiirikirjaakin ahmiessa kannattaa olla varuillaan: ainakin toimittajien puheista päätellen se on huolestuttavan mukaansatempaava teos.

– Hyvin kevyt ja mukavalukuinen kirjasta tuli, Matero sanoo.

– Saimme kustantajalta yhden ohjeen: ei saa olla akateeminen. Ohje tuntui riemastuttavalta. Itse sain niin hirveän innon kirjoittaa, että näin jälkikäteen vähän hävettää, Hapuli nauraa.

Lue myös

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.