Hannu Jurmu luottaa oman instrumentin tuntemiseen

TS/Markku Ojala<br />Hannu Jurmu on valmis ottamaan Pohjalaiset vastaan.
TS/Markku Ojala
Hannu Jurmu on valmis ottamaan Pohjalaiset vastaan.

MATTI LEHTONEN

Kaikki musiikkia vähänkään seuranneet ovat taatusti päässeet nauttimaan alttoviulisteihin ja käyrätorven soittajiin liittyvien vitsien hersyvyydestä. Ja jos näin, he tuskin ovat voineet välttyä myöskään tenorilaulajista kertovilta kaskuilta.

Montako tenoria tarvitaan vaihtamaan palanut lamppu? Viisi - neljä laulaa korkeaa ceetä ja se joka ei pysty, vaihtaa lampun. Ja niin edelleen.

Oululaissyntyinen Hannu Jurmu , 42, on ollut tenori pääosan laulajantaipaleestaan. Hän tosin aloitti matalammassa fakissa.

- Aina 1990-luvun alulle saakka lauloin toisella tavalla ja matalammalla äänellä, kunnes huomasin, että asian voi tehdä toisin, vähemmän teennäisesti. Äkkiä lauloinkin jo kvintin korkeammalta, eikä se ollut yhtään vaikeampaa, päinvastoin, Jurmu muistelee.

Jurmu lauloi Kansallisoopperassa talvella Isän tytössä Taiston roolin, jonka hän oli tehnyt jo teoksen kantaesityksessä Savonlinnassa. Nyt keväällä hän esittää Pohjalaisissa Anttia produktion kakkosmiehityksessä.

Turkulaiset muistanevat hänet edesmenneen oopperamme Tosca -produktion Cavaradossina syksyllä 2004.

Orfeo-pedagogiikka lähtee rentoudesta

Vaikka Jurmu on jo ikänsä puolesta aikamies, hänen komeasti kalskahtava italialaistyyppinen tenorinsa on vasta viime vuosina alkanut saada osakseen ansaitsemaansa huomiota.

Hän lauloi 1990-luvulla Savonlinnassa Mustakallio-kilpailussa, ja tuolloin Ylen kommentaattori luonnehti häntä karakteritenoriksi, siis tenoriksi, jonka ääni ei ole kovin kaunis mutta ilmaisuvoimainen. Nykyään kukaan laulamisesta mitään ymmärtävä tuskin tekisi samaa luonnehdintaa.

- Silloin en varmasti hallinnut instrumenttiani. Olen oppinut moneltakin opettajalta jotain pientä, mutta kukaan heistä ei osannut avata koko asiaa.

Jurmu vannookin nykyään kasvavaa suosiota nauttivan Orfeo-pedagogiikan nimeen. Siitä ovat ammentaneet monet laulajat ja puhallinsoittajat, muun muassa Juha Uusitalo ja Päivi Nisula . Orfeo-koulun isä on oboisti Ilmari Varila.

Varila kertoo saaneensa pohjimmaisen idean miettimällä koko äänen tuottamisen idean päinvastoin kuin yleensä on totuttu ajattelemaan. Se ei lähde lihasjännityksestä vaan rentoudesta. Sitä ei töötätä tiettyyn suuntaan voimalla vaan sen annetaan levitä ympärille vapaasti.

- Orfeo vei eteenpäin, ja noin neljän vuoden ajan olen kokenut tekeväni asiat oikein. Laulamisessani ei ole enää mitään sattumanvaraista vaan kaikki lähtee tietoisesta instrumentin rakentamisesta, Jurmu miettii.

Pavarotti esikuva

Laulamisen puolella Orfeo-apostolien esikuva on hiljattain edesmennyt Luciano Pavarotti.

- Kyllä hän on hyvin lähellä ideaalia, mitä tulee äänen tuottamisen luonnollisuuteen. Hänen ominaisuuksistaan taiteilijana voidaan sitten tietenkin keskustella, Jurmu mietti

Toiseksi suosikikseen hän mainitsee Jussi Björlingin.

- Olen huomannut oman ääneni kehittyvän hänen suuntaansa, kirkkaaseen, ei niin italialaiseen. Se on rotukysymys. Niin, ja Beniamino Gigli on upea, Jurmu lisää.

Hän toteaa, etteivät äänitteet anna oikeaa kuvaa laulajan äänestä. Varsinkin nykyään mitättömän pienikin ääni saadaan studiokikkailun keinoin kuulostaan mehevältä ja täyteläiseltä, esimerkiksi Andrea Bocelli.

- No sitten varsinaiset äänitykit kuten Mario del Monaco ja Franco Corelli - eivät he turhaan ole kuuluisia. Monaco oli aina loistava, Corelli heikkojen hermojensa takia hiukan ailahtelevainen, mutta parhaimmillaan ihan mahdoton, Jurmu hehkuttaa.

Pohjalaisten Antti on Jurmun mielestä hyvä rooli, hiukan wagnerilainen, ja se vaatii vahvaa keskialaa, joka ei välttämättä ole tenorille helppo.

Leevi Madetojan Pohjalaisten ensi-ilta on tänään Kansallisoopperassa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.