Kirja-arvostelut

Taistelu elintilasta

• Werner Maser: Adolf Hitlerin Taisteluni. Suom. Riitta Virkkunen. Ajatus. 429 s.

Adolf Hitlerillä oli maailmankatsomus. Siihen kuuluivat vaatimus vieraan maaperän haltuun ottamisesta ryöstösodalla, juutalaisten tuhoaminen, Saksan rotuideologinen muokkaaminen ja totalitaarisesti johdetun kansallissosialistisen valtion suvereniteetti. Jos ihmiset ja varsinkin johtajat muualla maailmassa olisivat lukeneet tositarkoituksella teoksen Taisteluni , he olisivat ehkä olleet valmiimpia ottamaan vastaan tulevan.

Historioitsija Werner Maserin teos Adolf Hitlerin Taisteluni ei ole ylentävää luettavaa, mutta sujuu se paremmin kuin alkuteoksen lukeminen. Hitlerin Mein Kampf julkaistiin Saksassa 1925 ja Suomessa 1942. Sen ja lukijan välissä ei ole muita puskureita kuin ne, jotka oma äly asettaa paikalleen.

Tunnollinen saksalainen

Maser on tunnollinen saksalainen. Hän muistaa jokaisella sivulla kertoa, kuinka virheellisiä olivat Hitlerin tiedot, kuinka vääriä hänen johtopäätöksensä ja miten kamalia hänen ratkaisunsa. Ja silti Maser on sitä mieltä, että Taisteluni ansaitsee paikkansa länsimaisessa kirjastossa. Jos sitä olisi aikanaan luettu tarkemmin ja ilkkumatta, olisi tiedetty, kuinka kansallinen paatos ja sosialismi voidaan yhdistää niin, että tuloksen varaan voidaan rakentaa sodan politiikka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hitlerin moukkamaiset vuodatukset kertoivat kaiken olennaisen hänen porvarillisuutta, juutalaisuutta, marxismia, Saksaa, kansaa, rotua, bolsevismia ja kansallissosialistista liikettä koskevista näkemyksistä.

Taisteluni -teoksesta tuli vuoden 1933 jälkeen iso kansallinen mutta myös kansainvälinen bestseller. Kirjaa oli vuoteen 1945 mennessä painettu 10 miljoonaa kappaletta, ja se oli käännetty 16 kielelle.

"Minun on painotettava, että kohtaamani poliittisen vastustuksen vähäisyys johtuu ensisijaisesti siitä, että toimintani oli vastustajieni mielestä harmitonta, toteutuksen kannalta epärealistisista ja siten myös vaaratonta", totesi Hitler eräässä myöhemmässä teoksessaan.

Pariisissa saksaksi julkaistuun selitysteokseen kirjoitti kammottavan esipuheen kirjailija Heinrich Mann , joka ilveili: "Kansallissosialismi on tiettävästi pelkkää sanahelinää, joka on tuotettu, jotta yhteiskunnan asianmukaista uudelleen järjestämistä ei tarvitse lähteä toteuttamaan vielä viiteen minuuttiin. Kansallissosialismi ja sen valtakunta täyttävät ikävillä sivuseikoillaan taukoa. Niin kauan kuin ne ovat olemassa, ei tapahdu mitään oleellista eikä edes mitään oikeaa."

Innoittajana sosiaalidarwinismi

Tutkijan mukaan Taisteluni ei selvitä mennyttä vaan myös tulevaa: "Mikään ei tehokkaammin ehkäise Hitlerin hengen heräämistä kuin Taisteluni ."

Toisaalta, ymmärtäjiä riittää monenlaiselle kansankiihotukselle. Vaikka Hitlerin tekstejä haukuttiin aikanaan "telkien takaisiksi fantasioiksi", kirjoittaja itse muistutti, että myös unella on oma logiikkansa.

Taisteluni osoittaa Hitlerin ammentaneen monia asioita evoluutio-oppia väärentäneestä sosiaalidarwinismista, jossa vahvimmat käyttävät vahvimman oikeutta luodakseen eloonjäämisen takaavaa elintilaa.

Tekstissä on myös mainosmainen puolensa. Hitlerin huhuttiin vuonna 1929 halunneen "ammattimaiseksi mainospuhujaksi". Kirjaa kirjoittaessaan hän olikin sanavalmein poliittinen puhuja Weimarin tasavallan radikaalipuolueiden kentällä.

Werner Maserin teos selvittää suhteellisen turvallisesti taustat, analysoi tekstit ja kertoo, mikä tässä kaikessa on niin kammottavaa. Kaupan päälle selviää sekin, millaista miestä ja maailmankuvaa vastaan Tom CruisenOperaatio Valkyrie -elokuvassa esittämä aatelisupseeri Claus von Stauffenberg salaliittolaisineen nousi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KARI SALMINEN