Kulttuuri

Britit vaihtoivat rakkauden rikoksiin

ANNA MÅRD

Britit lukevat yhä innokkaammin rikosromaaneja. Viimeisimpien lainaustilastojen kärjessä komeilee kyllä uusin Harry Potter, mutta sen jälkeen kymmenen lainatuimman kirjan joukossa on vain pari muuta kuin rikosromaania.

Helmikuussa Lontoon länsipuolella sijaitsevan Camberleyn kirjastossa oli poikkeuksellisesti myyntipäivät. Kirjasto hankkiutui eroon vanhoista kirjoistaan tehdäkseen tilaa uusille.

- Olen töissä tässä ihan vieressä ja käyn usein lainaamassa kirjoja, kertoo myyntihyllyjen vierestä tavoitettu Stephen Woodward .

Hän katselee poistettavia romaaneja ja ostaa niitä vinon pinon. Alle kolmenkymmenen sentin hinnalla kirja kannattaa ostaa ja laittaa tuttavapiirin kierrätykseen.

- Lainaan joskus matkailutarinoita. Niistä saa ideoita lomamatkoihinkin, mutta varsinaisia matkaoppaita en koskaan lainaa. Olen kiinnostunut ihmisten kokemuksista etenkin pitkiltä, monta kuukautta kestäneiltä kiertomatkoilta, hän sanoo.

Pääasiassa Woodward kuitenkin lukee sitä mitä useimmat muutkin britit: rikosromaaneja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Britannian kolme eri osaa - Englanti, Skotlanti ja Wales - poikkeavat kuitenkin selvästi toisistaan. Englantilaiset seuraavat tarkkaan, mitä television lukupiiriä pyörittävät Richard Madeley ja Judy Finnigan suosittelevat.

Skotit ja walesiläiset viis veisaavat lukupiirin suosituksista. Skottien rikosinnostus on kaikkein ilmeisintä: kymmenen lainatuimman teoksen joukossa Harry Potter pääsee vasta kolmannelle sijalle ja kaikissa muissa kirjoissa tehdään ainakin muutama murha.

Skotlannin kirjastoista lainataan eniten Ian Rankinin teoksia ja Englannissa James Pattersonin kertomuksia. Rakkausromaanit ovat vajonneet kauaksi kärjestä, vaikka muutamat ihmissuhteista kirjoittavat naiskirjailijat yltävät kirjakaupoissa hyvinkin kymmenen kärkijoukkoon.