Kulttuuriaktivisti tarvitsee
valkosipuliamuletin suojaa

TS/Jori Liimatainen<br />Galleria Titanikissa palkittu Suvi Auvinen sai päähänsä keraamisen valkosipulin kynsistä tehdyn nauhan.
TS/Jori Liimatainen
Galleria Titanikissa palkittu Suvi Auvinen sai päähänsä keraamisen valkosipulin kynsistä tehdyn nauhan.

MILLA PITKÄNEN

- Kyseessä on henkilö, joka todella tarvitsee tätä, Arte ry:n puheenjohtaja Reino Koivula julisti luovuttaessaan keskiviikkona Vuoden 2008 Valkosipuli -tunnustuksen kulttuuriaktivisti Suvi Auviselle .

Palkinto myönnetään turkulaiselle henkilölle, joka vaikuttaa ympäristöönsä tervehdyttävästi ja vahvasti ja joka osaa myös ideoida ja katsella maailmaa kriittisesti. Arte ry toivoo valkosipuliamuletin suojelevan saajaa yhteiskunnallisilta voimatekijöiltä.

Kannustaminen on Auvisen mielestä todella tarpeellista, koska Turussa on monia tahoja, jotka yrittävät kumota kulttuuriaktivistien hankkeita.

- Tunnustuksen saaminen on henkisesti tärkeää, ettei aina koe olevansa jotakin epämääräistä ainesta. Nyt täytyy vain jatkaa entistä suuremmalla vimmalla, Auvinen suunnittelee.

Auvinen on vallannut taloja Turussa vuodesta 2006 lähtien.

- Jokikadulla oleva taiteilijoiden kiinteistö on ollut kohteenani, koska Arte ry:llä on ollut siellä työhuoneita. Valtasimme osan työhuoneista vastalauseena sille, että kaupunki heitti taiteilijat ulos. Vaadimme taiteilijoille lisää työ- ja kulttuuritiloja Turkuun, Auvinen sanoo. Hän on ammatiltaan nukketeatteritaiteilija.

Reino Koivulan mukaan palkinnon saajaa ei ollut vaikea löytää.

- Päädyimme Auviseen helposti, koska Jokikadun kiinteistö tiivistää mielestämme Turun kulttuurikuvaan liittyvän ongelman.

Valkosipuli-tunnustusta on jaettu vuodesta 2006 lähtien. Ensimmäisen tunnustuksen sai kaupunki- ja yhteisötaiteilija Suvi Aarnio . Vuonna 2007 oli vuorossa toimittaja Tuike Alitalo .