Kulttuuri

Perinne, nuotit
ja laulut
yksiin kansiin

TS/Jari-Jukka Nippala<br />Markus Rantanen (vas.), Markus Siltamäki ja Heli Laaksonen hehkuvat innosta uuden perinneteoksen ympärillä.
TS/Jari-Jukka Nippala
Markus Rantanen (vas.), Markus Siltamäki ja Heli Laaksonen hehkuvat innosta uuden perinneteoksen ympärillä.

Lauantaina julkaistu Lauluttoman lännen lauluja -kirja on enemmän kuin ensisilmäykseltä voi päätellä. Teokseen on kerätty edustava joukko Laitilan ja lähialueen kansanlauluja. Lisäksi nuotti-, laulu- ja perinnekirja kätkee sisälleen myös piirileikkeihin sopivat tanssiaskeleet.

Lauluttoman lännen lauluja - kirjan taustajoukoista löytyy laitilalainen perinnekerääjä Markus Siltamäki , joka on merkinnyt muistiin ja kansiin paikkakunnan kaskuja ja niihin sopivia sävelmiä. Nuottimestariksi ja musiikkieksperttinä on puolestaan säveltänyt kansanmuusikko Markus Rantanen . Ja kun kyse on murteesta ja Laitilasta, on sanamaijan rooliin hypännyt itseoikeutetusti Heli Laaksonen .

Kolmikko haluaa oikoa moniottelevalla kirjallaan yksisilmäistä käsitystä siitä, että läntinen Suomi olisi lauluperinteeltään kuivakan niukkaa ja kristallisoituu vain kinkeriväen virrenvenyttämisessä. Tuntemattomia suuruuksia ovat ainakin Laitilassa hyvin tunnetut tanssilaulut Tyyskä Laitilasta , Amerikan polkka ja Fintelska . Kirjajulkistamisjuhlallisuudet olivat astetta koskettavammat, kun Vakka-Suomen musiikkiopisto järjesti Laitilassa konsertin laulujen innoittamana ja pohjalta.