Kirja-arvostelut

Murha Loimaalla

•  Simo Pajunen: Jäppinen ja sala-ampuja. Kustannus HD 2008. 211 s.

Tamperelaislääkäri Simo Pajusen dekkari Jäppinen ja sala-ampuja on matka menneeseen maailmaan. Erityisesti 1930-luvun Turkuun ja aikaan, jolloin tämän hetken tunnetuin turkulainen dekkarisankari Jussi Vares ei ollut vielä edes syntynyt.

Kaupunki näyttää Pajusen kirjassa kovin toisenlaiselta kuin tänään. Elämä on verkkaista. Ihmiset kulkevat jalan, pyörällä tai raitiovaunulla. Autoja on vähän. Ratikoita Pajunen kuvaa suurella antaumuksella ja lämmöllä. Lukiessa alkaa suorastaan harmittaa, että niitä ei enää katukuvassa näe.

Turun ohella kirjan toinen keskeinen tapahtumapaikka on Loimaa. Vastikään vankilasta vapautunut Kauko Lunden ammutaan paikallisella kylätiellä. Konstaapeli Jäppinen ryhtyy tutkimaan tapausta. Jäljet johtavat Turun suuntaan ja teon motiivit kieltolakivuosiin.

Jäppinen ja sala-ampuja on perushengeltään vanhan ajan dekkari, vaikka siinä välillä ammutaankin kuin amerikkalaisissa tv-sarjoissa. Asenne ampumiseen on vieläpä kovin myötämielinen. Kun Jäppinen niittaa yhden roistoista, Pajunen kirjoittaa, että Jäppinen "sai" (!) ammutuksi rikollisen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omalla tavallaan Pajusen dekkari on sympaattinen matka maailmaan, jota ei enää ole. Kirjaa lukee kuin katselisi vanhaa kotimaista elokuvaa, nykyhetki unohtuu. Pajusen tyylikin on sillä tavoin vanhahtavaa, että voisi jopa kuvitella kirjan olevan alkujaan yli seitsemänkymmenen vuoden takaa.

Tekstiin on jäänyt kirjoitusvirheitä, jotka tarkemmalla oikoluvulla olisivat olleet vältettävissä. Samalla olisi voinut muokata uuteen uskoon muutamat kömpelöt lauseet tyyliin "Jäppinen riensi pyörineen paikalle, missä oli ihmisiä koolla".

Kirjan takakannen mukaan Jäppinen on oikeasti ollut olemassa. Kiinnostava yksityiskohta loimaalaisittain katsoen, muiden lukijoiden osalta sivuseikka, jolla ei kokonaisuuden kannalta ole merkitystä.

KIMMO RANTANEN