Kulttuuri

Sitting Bull
tutustuttaa
intiaanikulttuuriin

TS/Library of Congress, Washington D.C.<br />Sitting Bull -näyttely kertoo preeriaintiaanien kulttuurista ja historiasta 1830-luvulta nykypäivään. Intiaanipäällikkö Sitting Bullin eli Istuvan Härän vierellä Buffalo Bill.
TS/Library of Congress, Washington D.C.
Sitting Bull -näyttely kertoo preeriaintiaanien kulttuurista ja historiasta 1830-luvulta nykypäivään. Intiaanipäällikkö Sitting Bullin eli Istuvan Härän vierellä Buffalo Bill.

Tampereella avataan ensi kesänä laaja näyttely Pohjois-Amerikan intiaaneista. Näyttely valottaa preeriaintiaanien kulttuuria ja historiaa 1830-luvulta nykypäivään.

Mukana on noin 180 alkuperäistä esinettä. Osa niistä on saatu lainaksi legendaarisen sioux-intiaanipäällikön Sitting Bullin jälkeläisiltä.

- Hänen pojanpojanpoikansa Ernie Lapointe on itse tulossa näyttelyn avajaisiin, kertoo museotoimenjohtaja Toimi Jaatinen .

Sitting Bull -näyttelystä tulee Tampereen museokeskus Vapriikin tähän mennessä suurin erikoisnäyttely. Se levittäytyy noin 800 neliömetrin alalle kahteen kerrokseen.

Näyttely jatkaa Vapriikin alkuperäiskansa-aiheisten näyttelyjen sarjaa. Vielä kevään ajan Vapriikissa voi perehtyä arkeen ja juhlaan Tiibetissä.

Sitting Bull -näyttely on parhaillaan esillä Bremenin Überseemuseumissa, mistä se siirtyy Tampereelle. Kolmas etappi on Wienin Völkerkundemuseum, jonka kokoelmista osa esineistöstäkin on peräisin.

- Sen jälkeen ei ole suunnitelmissa muita näyttelypaikkoja. Esineille ei saatu pidempää laina-aikaa - ne ovat aika hauraita eivätkä kestä paljoa siirtämistä ja esilläoloa, kertoo Jaatinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tampereen Vapriikissa Sitting Bull -näyttely avataan 12. kesäkuuta, ja siihen voi tutustua marraskuun alkupäiviin asti. Suunnitteilla on myös monipuolista oheisohjelmaa, muun muassa työväenopiston luentosarja.

Hildénin museo täyttää 30 vuotta

Nykytaiteelle omistautuva Sara Hildénin taidemuseo täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Näyttelyitä on vuoden mittaan kolme.

Helmikuussa avautuu amerikkalaisen Alex Katzin suurikokoisista teoksista koottu näyttely. Katz maalaa New Yorkia ja sen ihmisiä sekä Yhdysvaltain itärannikon luontoa.

Kesänäyttelyssä Sara Hildénin taidemuseo esittelee omiin kokoelmiinsa kuuluvia teoksia: tunnettuja nykytaiteen klassikkoja ja valikoiman amerikkalaista nykytaidetta.

Syksyllä avataan Flash -näyttely, joka esittelee liikkeeseen ja valoon perustuvia teoksia. Mukana on muun muassa Nicolas ShoefferinSuuri prisma , joka oli Sara Hildénin taidemuseon avajaisnäyttelyn suosikki.