Riitta
Nelimarkasta
professori

TS/
TS/

Turun Sanomat

Tasavallan presidentti on myöntänyt taiteilija, taiteen tohtori Riitta Nelimarkka-Seeckille professorin arvonimen. Perusteluna on ollut taiteilija Nelimarkan poikkeuksellisen laaja ja omaperäinen tuotanto visuaalisten taiteiden eri sektoreilla sekä huomattava kansainvälisten näyttelyesiintymisten määrä.

Hän on julkaissut myös lähes kaksikymmentä kaunokirjallista teosta sekä taidekirjaa ja tehnyt useita animaatioelokuvia. Taiteilija Nelimarkka on ansioitunut myös asiantuntijana eri yhteyksissä kulttuurin kentillä sekä luottamustehtävissä valtion taidehallinnossa.

Nelimarkka on usein ollut piirun verran aikaansa edellä muun muassa suomalaisen animaation, lastenkulttuurin, ryijyn, kuvakirjataiteen sekä taiteellisen tutkimuksen alueilla.

Nelimarkan monesti palkitulle tuotannolle on leimallista herkkyys yhdistyneenä jäljittelemättömään kuvakieleen, huumorintajuun ja itseironiaan. Teoksilla ja kuvasarjoilla on useimmiten myös rinnakkainen tai kontrapunktinen verbaali maailmansa. Hänen vapautunut värienkäyttönsä on persoonallista ja erityisen kiehtovaa.