Kulttuuri

Turkulaisen runouden lippulaiva Nihil Interit sai Suomi-palkinnon

Lehtikuva<br />Nihil Interit -runoyhdistyksen puheenjohtaja Miia Toivio (keskellä) ja Tuli ja Savu -lehden päätoimittaja Mikael Brygger vastaanottivat Suomi-palkinnon kulttuuriministeri Stefan Wallinilta.
Lehtikuva
Nihil Interit -runoyhdistyksen puheenjohtaja Miia Toivio (keskellä) ja Tuli ja Savu -lehden päätoimittaja Mikael Brygger vastaanottivat Suomi-palkinnon kulttuuriministeri Stefan Wallinilta.

TUOMO KARHU

Kuusi eri taiteenalan edustajaa on palkittu Suomi-palkinnoilla. Reilun 30 000 euron suuruisen tunnustuksen saivat turkulaisrunoilija Tommi Parkon vetämä runoyhdistys Nihil Interit, käsityötieteen professori Pirkko Anttila , etnofestivaali Faces, monikulttuurinen taideyhteisö Kassandra ry, muusikko Marko "Signmark" Vuoriheimo sekä arkkitehdit Rainer Mahlamäki ja Ilmari Lahdelma .

Parkko perusti runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisön Nihil Interitin vuonna 1993 yhdessä runoilija Markus Jääskeläisen kanssa. Yhdistyksen nimi tulee OvidiuksenMuodonmuutoksista lainatusta lentävästä lauseesta: "Omnia mutantur, nihil interit". Latinankielinen lause tarkoittaa "Kaikki muuttuu, mikään ei kuole".

Vaikka Nihil on varsin vapaa foorumi, jossa tapahtuu koko ajan, kaikki ei muutu Nihilissäkään.

- Yhdistyksessä tehdään pitkälti samoja asioita ja samalla tavalla kuin on aina tehty, Varsinais-Suomen läänintaiteilijanakin toiminut Parkko kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdistyksen toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa paljonkin.

- 1990-luvun alkupuolella Nuoren Voiman liitto oli keskeinen toimija runoudessa. Vuosikymmenen lopulla hallitsi turkulainen katurunous. 2000-luvulla pääosaan on noussut kokeellinen runous.

Myös kustannusmaailma on muuttunut.

- Vielä 1990-luvun alussa kustantajat tekivät runoilijoita. Nykyään runoilijoita tekevät Nihil Interitin kaltaiset runoyhteisöt. Ne määrittävät yhä enemmän sen, mikä on runoudessa kiinnostavaa ja mikä ei, ja useimmat kustantajat ottavat tämän huomioon valitessaan uusia runoilijoita julkaistavakseen. Tämä on todella kiinnostava muutos.

Rahat tarpeeseen

Nihil Interit julkaisee runouslehteä Tuli&Savu , ylläpitää runouden verkkosivustoa Tuli&Savu Netti ja digitaalisen, visuaalisen ja äänirunouden portaalia Nokturno. Yhdistys ja lehti ovat olleet nk. Turun runoliikkeen keskeisiä foorumeita. Tuli&Savu -lehdestä tuli 1990-luvulla keskeinen uuden runon äänenkannattaja ja tärkeä julkaisukanava keskustelulle.

Yhdistys myös julkaisee runokirjoja yhteistyössä Kirja kerrallaan -kustantamon ja Kustannusliike Nihil Interitin kanssa. Lisäksi yhdistyksen arvostelupalvelun kautta on mahdollista tilata kaunokirjallisille teksteille ulkopuolinen lukija, joka antaa palautetta ja ideoita tekstin muokkaamiseen.

Taloudellisesti toiminnan pyörittäminen on ollut vaikeaa.

- Tänäkin vuonna meillä on ollut rahaongelmia. Suomi-palkinto pelastaa Nihilin talouden ihan konkreettisesti. Palkintosumma käytetään luultavasti Tuleen&Savuun ja muuhun perustoimintaan monen vuoden aikana, Parkko sanoo.

Nihil Interit on saanut tunnustusta aiemminkin: Vuonna 1996 yhdistys sai Vuoden Valopilkku -palkinnon ja vuonna 2000 Kivipää-palkinnon. Vuonna 1998 Tuli&Savu sai Kritiikin punnus -palkinnon, ja Vuoden Laatulehti 2008 -palkintoa myönnettäessä Tuli&Savu sai kunniamaininnan yhdessä Ulkopolitiikka - ja Portti -lehtien kanssa.

Käsityötieteestä hiphoppiin

Suomi-palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Kukin palkittu sai 30 383 euroa paitsi arkkitehdit, jotka jakoivat summan puoliksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Professori Pirkko Anttila on kehittänyt uuden tieteenalan, käsityötieteen, ja tehnyt siitä kansainvälisesti tunnetun. Faces-festivaali Karjaalla tekee näkyväksi Suomen kulttuurista moninaisuutta, ja Kassandra tarjoaa taiteen avulla erityisesti eri kulttuuriryhmien naisille kotoutumista ja tasa-arvoa edistäviä kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Arkkitehtitoimiston Lahdelma & Mahlamäki pääarkkitehdit kuuluvat Suomen nykyarkkitehtuurin tunnustetuimpiin tekijöihin. Lahdelma on suunnitellut muun muassa Turun ICT-talon. Marko Vuoriheimon vuonna 2006 julkaistu Signmark oli ja on maailman ainoa viittomakielinen hiphop-albumi.

Suomi-palkintoja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien.