Pysähdyksiä nopeatempoisessa ajassa
• Vilmalotta Olivia Schafhauserin maalauksia. Galleria Just, (Vanha Suurtori 5) 30.11. saakka. • Valtteri Kivelä ja Linda Roschier. Maalausinstallaatio ja maalauksia. Vanhan Raatihuoneen galleria, 30.11. saakka. • Turun Sunnuntaimaalarit. 30-vuotisjuhlanäyttely. Brinkkalan galleria, (Vanha Suurtori 3) 30.11. saakka.
Vanhan Suurtorin näyttelykimarassa tiivistyy alleviivatusti kuvallisen ajattelun leveä kymi. Vilmalotta Olivia Schafhauserin (s.1972) maalausten aiheena on nuoren aikuisen naisen sosiaalinen nykyisyys. Hänen Rikotusta ehjäksi. Palapelin kokoaminen. Tavoittamattomuuden kauneus - ripustuksensa viittaa jo nimessään paitsi teosten esittämään sisältöön, myös sommitelmien ilmaisullisiin ratkaisuihin.
Keskeisellä sijalla uusrealismia ja ekspressiivisyyttä yhdistävien maalausten kerronnassa on useiden ajallisten merkitystasojen samanaikainen läsnäolo, mikä osittain paikantuu sekä taidehistoriaan että median kuvakerrontaan.
Hienovireisen ironian ohella teokset saattavat esittää tilanteita, joissa Schafhauser muotokuvamaisten figuurien avulla visualisoi siirtymisen ja pysähtymisen tiloja tunnetilasta toiseen tai esittää tapahtumia ikään kuin preesensissä. Kuvatilassa menneisyyden, tapahtumisen nyt -hetken tai tulevaan kiinnittyvä aines merkitsee kuvapinnan jakoa toisistaan erottuviin kenttiin ja vyöhykkeisiin. Esimerkkinä tästä voi mainita herkän akryyli- ja öljytyön Sehnsucht . Siinä maalauksen tilallinen yhtenäisyys häviää ja tekstuuri muuttuu rakenteeltaan ajan ja koko elämän episodimaisuutta peilaavaksi pinnaksi.
Huomio kiinnittyy myös realistisesti esitettyjen hahmojen kasvojen kuvaamiseen joko osittaisina tai profiilissa. Katkelmallinen kehon osien läsnäolo kasvattaa maalausten merkityksellisiin hetkiin tihentyvää tunnelmaa.
Visuaalisuuden ehtoja tutkimassa
Kuvataiteilijoiden Linda Roschierin ja Valtteri Kivelän yhteisnäyttely Was here koostuu jälkimmäisen lopputyöstä Taideteollisen korkeakouluun - otaksuttavasti Pallas-maisteriohjelmaan - ja edellisen maalausinstallaatiosta Painting Documents .
Katsomiskokemuksena Roschierin lopputyöstä jää varsin keskeneräinen vaikutelma, aivan kuin työt olisivat kiireessä kursittu kokoon.
Valtteri Kivelän moniosainen maalausinstallaatio on sen sijaan huolella mietitty ja toteutukseltaan kiinnostava. Hänen työnsä näyttäytyy osana nykytaiteen käsitteellistymisprosessia, joka tutkii taiteen esittävyyden, materiaalisten ja institutionaalisten ehtojen luonnetta.
Installaatio muodostuu erilliselle pöydälle sijoitetusta, kaikkiaan 14 puurasiaa käsittävästä teoskokonaisuudesta. Jokaisen rasian kanteen Kivelä on dokumentoinut valokuvin mehiläisvahalla ja pigmentillä toteuttamansa maalauksen.
Sen jälkeen hän on kaapinut maalauspohjan puhtaaksi ja tehnyt samalle pohjalle jälleen uuden työn.
Sulatetun vahan hän on valanut muottiin ja asettanut sen puurasian eteen. Koko näyttelytila täyttyy mehiläisvahan nautinnollisesta tuoksusta! Merkityksen siirto näkemisen alueelta laajenee Kivelän ehdottamana mahdollisuutena myös muiden aistien suuntaan.
Grafiikasta akvarelleihin
Turun Sunnuntaimaalarit viettävät perustamisensa 30-vuotisjuhlaa Brinkkalassa. Runsaan sadan teoksen käsittävä näyttelykokonaisuus tarjoaa mielenkiintoisen näkymän kuvataideharrastajien aktiivisimpaan ryhmään. Kuva-aiheita ja taidekäsityksiä on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Etenkin grafiikantekijöissä on useita pitkälle ehtineitä osaajia.
Marjatta Riskun etsausta ja akvatintaa yhdistävät uudet työt ihastuttavat korkeatasoisuudellaan. Samoin Laura Karhuvaaran ja Ulpu Kavannin etsaukset.
Maalauksen mediumiin ovat paneutuneet tosissaan niin Lulu Lindholm , Lauri KymäläinenVanhassa tehtaassaan kuin Aija Ahola kahdessa työssään Minun tuolini ja Minun pöytän i.
Akvarellisteista Irina Bliss on ehtinyt pitää jo yksityisnäyttelyn, nyt hän on mukana kukka-asetelmalla. Raija Kulon veistokset paperisavesta välittävät leikillistä asennetta. Nippe -veistos hurmaa kaikki koirien ystävät.
IINA ANTINLUOMA