Kulttuuri

Leonardo DiCaprio haluaa ujuttaa hittifilmeihin sanomaa

LK/REUTERS<br />Leonardo DiCaprio
LK/REUTERS
Leonardo DiCaprio

Hollywoodin tähti Leonardo DiCaprio ylti Oscar-ehdokkaaksi jo alle 20-vuotiaana. Titanic -elokuvan jättimenestys sementoi DiCapriolle nuoren miehen imagon, jota ei ollut helppoa muuttaa myöhemmissä päärooleissa.

33-vuotias DiCaprio on kuitenkin onnistunut muutoksessa. Hän sai Oscar-ehdokkuudet myös iäkkäämmän hahmon osistaan Lentäjässä ja Blood Diamond -veritimantissa .

- Minulle on tullut ehdottoman tärkeäksi löytää rooleja, joihin yhdistyy sanomaa. Tuollaiset aiheet vetävät puoleensa jo alitajuisesti. Nämä roolit ovat innostavia, hieman vaarallisia ja provosoivia, DiCaprio linjaa.

Uusi elokuva Valheiden verkko sopii luontevasti jatkumoon. DiCaprio näyttelee CIA:n agenttia, joka yrittää löytää mielekkyyttä työhönsä.

Sanoman ja kannanottojen kanssa on kuitenkin oltava varovainen.

- Ensin on varmistettava, että elokuvasta tulee hyvä ja viihdyttävä. Vasta sen jälkeen voit ajatella 'okei, puhutaanpa nyt sitten politiikasta'. Jos teet näytelmäfilmin pelkästään esittääksesi kannanoton maailmalle, tuhlaat vain kaikkien aikaa, DiCaprio tähdentää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valheiden verkon ydinajatukseksi on tulkittu, että pahuus siittää lisää pahuutta riippumatta siitä, millä osapuolella pahan tekijä on tai miten oikeutettua hänen toimintansa on.

- Juuri tästä ristiriidasta pidin roolihahmossani. Pitkälle koulutettu CIA-agentti yrittää olla lojaali ja eduksi maalleen, mutta samaan aikaan hän pyrkii olemaan hyvä ihminen pelissä, jossa kaikki pettävät kaikkia. Hänen luonteessaan on moraalinen kompassi, johon voi samaistua.

Kun DiCaprio halusi tehdä täysin suoran kannanoton, hän hylkäsi fiktion ja tuotti filmidokumentin. Elokuva The 11th Hour varoittaa ilmaston lämpiämisestä ja kuvailee, mitä mattimeikäläinen voi tehdä kasvihuoneilmiön jarruttamiseksi. Näytelmäelokuva on kuitenkin se staran omin alue, johon hän uskoo aina lopulta palaavansa.

- Kuuluisan ihmisen elämä on yksinäistä. Asiaa auttaa, kun pystyy keskittymään ja paneutumaan työhönsä. Olen päässyt tähän esimerkiksi ohjaaja Scorsesen kanssa, DiCaprio linjasi taannoin.