Kulttuuri

Kulttuurisetelistä tuli veroton etuus

Moni työntekijä voi pian päästä työnantajansa rahoilla teatteriin, taidenäyttelyyn tai vaikkapa urheilukilpailuun. Eduskunta hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti verolain muutoksen, joka avaa tien kulttuurisetelin käytölle verottomana henkilökuntaetuna.

Työnantaja voi tukea työntekijöidensä omaehtoisia liikunta- ja kulttuuriharrastuksia 400 euron arvosta vuodessa ilman, että tämä joutuu maksamaan saamastaan etuudesta veroa.

Tuki voidaan hoitaa käytännössä niin, että työnantaja tarjoaa useaan liikunta- tai kulttuuripaikkaan kelpaavia seteleitä. Toinen vaihtoehto on antaa yksittäiseen harrastuspaikkaan käyviä lippuja.

Jos työnantaja tarjoaa seteliä, työntekijä voi käyttää sitä maksuvälineenä niissä liikunta- tai kulttuuripaikoissa, jotka hyväksyvät sen.

Liikuntasetelit ovat tulleet suosituiksi yritysten tarjoamina verottomina henkilökuntaetuina. Verottomina niitä on voinut saada noin 200 euron verran vuodessa.

Uusi 400 euron katto kattaa sekä omaehtoisen liikunta- että kulttuuriharrastusten tukemisen. Laki ei rajoita sitä, miten saatavilla oleva tuki jaetaan liikunta- tai kulttuuriharrastusten kesken.

Eduskunnan päätös koskee vain liikunta- ja kulttuurisetelien verottomuutta. Kysymys on kuitenkin työnantajan tarjoamasta henkilökuntaedusta, ja viime kädessä sellaisen käyttöönotosta päättää yritys tai muu työnantaja.