Kulttuuri

Asan hip hop sai
Teosto-palkinnon

Lehtikuva<br />Asa alias Matti Salo sai tunnustusta Loppuasukas-levystään.
Lehtikuva
Asa alias Matti Salo sai tunnustusta Loppuasukas-levystään.

Asa alias Matti Salo hämmästyi voitettuaan taustajoukkojensa kanssa tämänvuotisen Teosto-palkinnon. 40 000 euron suuruinen palkinto pamahti rap-artistille ja hänen taustajoukoilleen soinniltaan rikkaasta, raadin mukaan sanoituksiltaan yhteiskunnallisen runouden mittoihin kasvavasta albumista Loppuasukas .

- Onhan tämä hämmästyttävää ja häkellyttävää, en todellakaan osannut odottaa tätä. Mutta tuntuu hyvältä saada tällainen tunnustus näinä Idols-aikoina, 28-vuotias Asa hyrisee.

Miehen kommenteista voisi päätellä, että hän ei ole Idols-formaatin ylin ystävä.

- No, en tiedä. Mutta Idolsissa tutkitaan myötähäpeän risukasaa oikein syväluodaten. Vaikka siellä onkin kilpailemassa laulajia, jotka ihan tosissaan osaavat laulaa.

- Ja mihin kisan menestyjät sitten päätyvät? Olen itsekin ollut suuren levy-yhtiön artisti. Kyllä siellä ohjakset olivat pöydän takana, mutta se ei ollut minun pöytäni, Asa muistelee.

Asa aloitti levytysuransa nimellä Avain. Hänen ensimmäistä albumiaan myytiin noin 15 000 kappaletta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se oli ihan sukka nimi. Kun sitten erkanin isosta levy-yhtiöstä, päätin samalla muuttaa paljon muutakin. Avain muuttui Asaksi.

Loppuasukas ei saa matoa koukkuun

Alkuasukas on tuttu hahmo, mutta miltä mahtaisi näyttää loppuasukas?

- No siis loppuasukas on tämän päivän tyylillä elämä ihminen, en minä tällä nimellä mitään Armageddonia julista. Loppuasukas on siis vähän kuin minä itse. Kun en saa matoa koukkuun tai polkupyörän kumia paikattua, niin menen kirjoittamaan tekstejä, Asa huvittuu.

- Mutta loppuihmisten on nyt pakko muuttaa elämäntyyliään, muuten käy huonosti. Muutoksen on tapahduttava kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden sisällä, Salo pohdiskelee ilmastonmuutokseen viitaten.

Rap-artisti laittaa sanoja myös paperille.

- Nyt kirjoitan runoja, toistaiseksi vain omaksi ilokseni. Saa nähdä, saako niistä joskus koottua jonkunlaisen julkaisun. Ja ajoittain tekee mieli myös palata takaisin kirjastonhoitajaopintojen pariin, Teosto-palkittu haikailee.