Kulttuuri

Baltic jazz jatkaa
klassisella linjalla

PÄIVI OJANPERÄ

Talvituisku tuivertaa Taalintehdasta, mutta tulevan kesän Baltic jazzia suunnitellaan jo täydellä höyryllä. Päämäärä eli heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on kirkkaana mielessä: luvassa on jälleen korkeatasoista klassista jazzia. Järjestyksessään 22. Baltic jazz soi Taalintehtaalla 3.-5.7. 2009.

- Dixielandia, big bandejä. Modernia jazzia ei niinkään, sanoo Kenneth Nordell , joka toimii jazzfestivaalin tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

Ohjelmistoa ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta toiminnanjohtaja Alexandra Walkin mukaan tarjouksia vastaanotetaan koko ajan. Suunnittelutyötä vetää nyt ensimmäistä kertaa kokopäivätoiminen toiminnanjohtaja. Walk aloitti tehtävässään lokakuussa. Ohjelmistoa sorvataan yhteistyössä taiteellisena johtajana toimivan Antti Sarpilan kanssa.

Sarpila päättää suuret linjat ja esiintyy festivaalilla myös itse. Nordellin mukaan tavoitteena on tarjota kävijöille sitä, mitä he odottavat.

- Monet tulevat vuodesta toiseen uudelleen. Tärkeää on, että festivaaleilla on riittävästi uutta, mutta myös vanhaa tuttua, Nordell toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esiintyjät Suomesta ja naapurimaista

Baltic jazz on melko pieni festivaali, jolla ei ole varaa ostaa paikalle huippunimiä. Esiintyjät ovat viime vuosina tulleet Suomen lisäksi naapurimaista. Nordell toteaa, että ohjelmistoon täytyy sisältyä todellisia helmiä, joita jazzin harrastajat osaavat arvostaa. Toisaalta meiningin pitää olla kesäisen kevyttä ja mukavaa.

- Sellaistakin musiikkia on oltava, että festivaalista selviää, vaikkei jazzista pitäisikään, Nordell veistelee.

Veneilijät ja mökkeilijät ovat tärkeä Baltic jazzin kävijäryhmä. Kuulijoita tulee myös lähiseudulta, erityisesti Salon suunnalta. Turkulaisia mukaan mahtuisi enemmänkin. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vallitsee kova kilpailu kuulijoista, sillä erilaisia kesätapahtumia järjestetään pitkin Turun seutua. Baltic jazzin ajankohtaa ei kuitenkaan aiota siirtää.

Viime kesänä jazzfestivaaleille myytiin 4 000 lippua, ja sama on tavoitteena vuonna 2009. Kävijöitä Baltic jazzissa oli viime vuonna

10 000.