Kulttuuri

Raketa-taiteilijakollektiivi
liikuttaa vuorta Turussa

Tukholmalainen Raketa-taiteilijakollektiivi liikuttaa vuorta Turussa torstaista sunnuntaihin 27.-30.11. Liikkuva vuori on paikka kohtaamisille, työpajoille ja keskusteluille, joihin kaupunkilaisetkin voivat osallistua.

Mediataiteen residenssi Sumussa vierailevan Raketa-kollektiivin projekti Where is the mountain? pohtii mitä tapahtuu kun ihminen rakentaa keinotekoisen vuoren, kuvauksen luonnosta, ja liikuttaa vuorta paikasta toiseen ympäri kaupunkia.

Mobiili vuori synnyttää kysymyksiä, jotka liittyvät niin globaaliin ympäristöön, jokamiehenoikeuksiin kuin demokratiaan - Miten haluamme käyttää yhteisiä paikkoja ja julkisia tiloja? Millainen tulevaisuus tulee olemaan? Onko kaupungissa luontoa?

Projektin toteuttava taiteilijaryhmä Raketa ottaa kantaa näihin asioihin ja jatkaa keskustelua vaihtoehtoisesta maantieteestä. Vuori edustaa Raketalle palaa luonnosta, kohtauspaikkaa, joka mahdollistaa erilaisen tavan nähdä ja katsella ympäröivää tilaa ja maisemaa.

Raketa Institute on joukko luovia ihmisiä, jotka toteuttavat poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä projekteja ja kokeellisia tapahtumia taiteen, digitaalisen median, designin ja arkkitehtuurin kentillä. Where is the mountain? -projektissa on mukana lisäksi taiteilija Suwan Laimanee .

Keskustelut käydään pääasiassa englannin ja ruotsin kielellä, minkä lisäksi paikalla on suomenkielisiä edustajia muun muassa Arte ry:stä.

Raketan residenssivierailu on saanut rahoituksen Pohjoismaiden ministerineuvoston hallinnoimasta Pohjoismaisen Kulttuuripisteen (Kulturkontakt Nord) residenssiohjelmasta.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Arte ry:n, Turun taideakatemian, Turun taidemuseon, Åbo Akademin, Nomadiyliopisto Nuropen, Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston ja Turun biologisen museon kanssa.