Kulttuuri

Kitaristi Larry Carlton
konsertoi Turussa

TS/<br />Larry Carlton tunnetaan Gibson ES-335-kitaran mannekiinina.
TS/
Larry Carlton tunnetaan Gibson ES-335-kitaran mannekiinina.

Matti Lehtonen

Aikamme merkittävimpiin studiomuusikoihin lukeutuva amerikkalainen kitaristi Larry Carlton konsertoi Turussa, Holiday Club Caribiassa 25. marraskuuta. Carlton vierailee maassamme nyt ensimmäistä kertaa.

Maaliskuussa 60 vuotta täyttänyt Carlton tunnetaan varsinkin jazzpiireissä, mutta pitkän uransa aikana hän on soittanut lukemattomien pop- ja soulartistien levyillä. Carlton on säveltänyt myös omaa musiikkia ja julkaissut sitä parinkymmenen albumillisen verran. Omilla levyillään hän esiintyy myös laulajana.

Larry Carltonin ansiot mestarillisena studiomuusikkona kulminoituvat ihaillussa ja palkitussa kitarasoolossa Steely Dan -yhtyeen Kid Charlemagne -biisissä vuonna 1976 julkaistulla Royal Scam -levyllä. Suurelle yleisölle Carlton on arvatenkin tutuin kitarasoolosta suositun Hill Street Blues -tv-sarjan Bob Jamesin säveltämässä tunnuskappaleessa.

Carltonin ura ja koko elämä olivat katkolla vuonna 1989, kun hän joutui kotiovellaan silmittömän katuammuskelun uhriksi. Kurkkuun osuneen luodin aiheuttamat vammat saatiin kuitenkin korjatuiksi.

Carltonin rinnalla Turussa soittaa toinenkin erittäin arvostettu amerikkalaiskitaristi Robben Ford , jonka kanssa Carlton tekee laajaa kiertuetta. Edellisenä iltana miehet konsertoivat Helsingissä Kulttuuritalolla.