Kulttuuri

Teatteri Vertigon voimakas debyytti

TS/Taina Tammi<br />Teatteri Vertigon kaksi Ellaa (Hanna Mäkinen ja Eija Talo-Oksala) peilaavat toisistaan mennyttä ja tulevaa.
TS/Taina Tammi
Teatteri Vertigon kaksi Ellaa (Hanna Mäkinen ja Eija Talo-Oksala) peilaavat toisistaan mennyttä ja tulevaa.

•   Ishwar Maharaj: Ella Gray. Käännös Eeva Salonius. Ohjaus Ishwar Maharaj. Lavastus ja puvustus Marie Antikainen, maskeeraus Elina Hautamäki, Helena Hertell, Salla Jokinen, Tanita Karhu, Satu Kujala ja Heidi Suomento, koreografia Marika Hillgren, valot Jarmo Esko, äänet Jarno Saaristo, musiikin johto Annimaria Koivunen. Teatteri Vertigon ennakko Tehdasteatterissa 30.10.

Ulkona riehuva syysmyrsky puhkeaa kuin tilauksesta kietoen Manillan mystisen synkkään sadeverhoon.

Tunnelma on juuri oikeanlainen Teatteri Vertigon esikoisnäytelmälle ja sen tähdelle. Ella Gray on kohtalokas nainen, mustavalkoisen elokuvan sankaritar tummissa, jazzin säestämissä väreissä.

Maailmansotien välissä kuohuvassa ajassa Ella Gray uskaltaa rakastaa ja haaveilla, muttei saa menneisyyden taakkaa harteiltaan. Hän löytää asemapaikakseen sekalaisten ihmiskohtaloiden kansoittaman kapakan, jossa naiset tanssittavat miehiä rahasta. Vaikka kapakassa juovutaan elämästä, viekas ja ylpeä kuolema on läsnä kaikkialla.

Teatteri Vertigon debyytti on itsevarma ja rohkea. Eeva Saloniuksen käännös sopii näyttelijöiden suuhun ja tekstin ironia soljuu katsomoon kuin kirpeä sumu. Jokaisella sanalla on paikkansa ja merkityksensä näytelmässä, joka saa herkällä rytmillään ja tunnelmallaan minut pidättämään henkeäni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tehdasteatterin puitteet sopivat täydellisesti Ella Grayn maailmaan ja tilasta on otettu kaikki irti. Katsomon tilalle on kannettu paksuin pitsiliinoin peitettyjä, pyöreitä pöytiä.

Selkäni takana on baaritiski ja edessäni Ella Grayn huone, jonka seinälle ripustetut tyhjät kehykset kertovat omaa kipeää tarinaansa. Ylhäällä betonisella parvella Ellan salaisista kohtaamisista syntyy koko elämän mittainen kolmiodraama. Tuolilla pyöriminen ärsyttää välillä ja haittaa keskittymistä, mutta suurimman osan ajasta nautin siitä, että saan istua keskellä näytelmän intensiivisiä tapahtumia.

Mennyt ja tuleva kietoutuvat yhteen

Ella Gray on särötön kokonaisuus ja käsikirjoittaja Ishwar Maharajin ohjauksessa näytelmälle on rakennettu luonne, jonka tehoa on mahdoton vähätellä. Esityksen tyylikäs tasapainottelu kornin ja aistikkaan välimastossa on todellinen taidonnäyte. Marie Antikaisen suunnittelema lavastus ja puvustus antavat näytelmälle lumoavan visuaalisen ilmeen. Ainakin Vintage-muodin ystäville Ella Gray tarjoilee silmänruokaa.

Musiikkinumerot toimivat tehokkaana tunnelmanluojana. Orkesteri soittaa vanhoja ja uudempia hittejä Tina Turnerista Amy Winehouseen näytelmään sopivilla sovituksilla. Kappaleiden sanoitukset tukevat tarinaa ja orkesteri on saumaton osa esitystä.

Ella Gray on yhtä aikaa vahva ja hauras. Nuori Ella ( Hanna Mäkinen ) säteilee itsevarmuutta ja toivoa paremmasta huomisesta, mutta elämä kuluttaa ja muutos näkyy pieninä vihjeinä - ilmeinä ja eleinä. Vanha Ella ( Eija Talo-Oksala ) on vain varjo entisestä. Molemmat näyttelijättäret tulkitsevat Ella Grayn sielunelämää erinomaisesti. Erityisen koskettavia ovat kohtaukset, joissa mennyt ja tuleva kohtaavat ja nuori ja vanha Ella peilaavat toisiaan.

Vahvat näyttelijäsuoritukset, kiehtova teksti ja voimakkaasti omannäköinen tulkinta puhuvat teatteri Vertigon puolesta. Jos esikoinen on lupaus tulevasta tasosta, lienee Vertigolla jatkossa merkittävä paikka Turun teatterikentällä.

Frida Gustafsson